nerješive komplikacije /

Hrvatski 'kralj papira': 'Imam patent koji bi Hrvatsku mogao učiniti svjetskom velesilom, ali država nikako da mi izađe u susret'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Direktorica tvornice poslala je 'molbu za konačno usklađenje stanja' koji bi firmi omogućio napredak ravnatelju Porezne uprave i ministru financija još početkom listopada, no odgovor još nije stigao

4.12.2017.
11:25
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj postoji veliko poduzeće, strateška industrija vrijedna 213 milijuna kuna, koja u Zagrebu i Donjim Andrijevcima zapošljava 300 radnika, a koja ni u doba sveopće proliferacije kompjutora već punih 15 godina ne uspijeva s državom sravniti stanje svojih poreznih obveza, piše Večernji.hr. 

Radi se o PAN papirnoj industriji - Tvornici papira Zagreb sa sjedištem u Đakovu. Direktorica tvornice Danica Krenek poslala je 'molbu za konačno usklađenje stanja' ravnatelju Porezne uprave Zdravku Zrinušiću i ministru financija Zdravku Mariću još početkom listopada, no odgovor još nije stigao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Računovodstveno stanje Porezna uprava nikada nije uskladila s nama od 31. 12. 2002. Nadzor je bio desetak puta i više puta utvrđeno stanje, ali je izostao potpis sa strane Porezne uprave“, piše direktorica Krenek ministru Mariću.

"A zbog nekorektnog i nemoralnog odnosa prema nama, samo u Slavoniji direktno u PAN-u, 1400 ljudi ostalo je bez posla, a sada je u opasnosti i preostalih 300 djelatnika dijeliti istu sudbinu. U teškim uvjetima smo se bavili i bavimo se proizvodnjom, a kada nam se otmu sredstva, Vi razumijete da mi nemamo nikakvih mogućnosti ni na koji način ta sredstva nadoknaditi...“, dodala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S direktoricom Krenek složio se i Trgovački sud u Zagrebu i u rujnu 2010. naložio Republici Hrvatskoj da PAN - Tvornici papira vrati 22 milijuna kuna sa zakonskom kamatom i dodatno plati 1,15 milijuna kuna parničnog troška. Ali, Republika se žalila Visokom trgovačkom sudu, a tamo PAN-ovo potraživanje na red čeka već petu godinu. Sve to naciju košta, što je potpuni apsurd jer uz 22 milijuna Tvornica papira bi lakše pogurala investiciju koja bi slavonskim poljoprivrednicima udvostručila zaradu te omogućila razvoj i napredak ostalih tvornica s više tisuća zaposlenih i u konačnici učinila Hrvatsku velesilu u proizvodnji celuloze i svih ostalih vrsta papira.

Spiritus movens tog plana je Marinko Mikulić, brat Danice Krenek, koji je pokrenuo i godinama vodio obiteljsku industriju papira i ambalaže PAN. „Ja sam cijeli život papiraš“, kaže Mikulić, po obrazovanju pravnik. A kruna tog njegova cjeloživotnog bavljenja papirom je patent s međunarodnom oznakom WO 2015/150841 pod nazivom „Kontinuirani proces proizvodnje celulozne pulpe iz travnatih biljaka“, piše
Večernji.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo