veliko srce hrvata / Hrvatski Crveni križ u sklopu akcije 'Pomozimo izbjeglicama' prikupio gotovo milijun i pol kuna

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U skladu sa svojim humanitarnim mandatom HCK radi i na spajanju razdvojenih obitelji. Dosad je spojeno 25 obitelji koje su se razdvojile tijekom prelaska granice ili tijekom ukrcaja u vlakove i autobuse

24.9.2015.
12:29
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski Crveni križ (HCK) prikupio je u sklopu apela "Pomozimo izbjeglicama na području Jugoistočne Europe" gotovo 1.425.000 kuna, od čega je na žiro račun uplaćeno oko 1.150.000 kuna, pri čemu su građani uplatili gotovo 500.000 kuna, pravne osobe oko 650.000 kuna, a ostatak je prikupljen putem donatorskog telefona.

U prva dva dana krize na području Hrvatske pomoć se dijelila isključivo iz izvora HCK-a, te je podijeljeno više od 70 tona hrane, oko 36.000 litara vode i gotovo 6.000 komada higijenskih artikala, priopćeno u četvrtak iz HCK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga se uključuju druge organizacije i robne rezerve, pa je dosad ukupno podijeljeno 122 tone hrane, 96.000 litara vode, 13.700 komada higijenskih artikala i gotovo 20.000 kabanica.

Od početka izbjegličke krize u Hrvatskoj je na terenu više od 1.000 volontera i djelatnika HCK-a. Dio interventnih timova stalno je aktivan, dio je mobilan i djeluje po potrebi, a dio je u stanju pripravnosti. Crveni križ je angažirao i više od 20 prevoditelja koji su dodatno educirani za rad s izbjeglicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu sa svojim humanitarnim mandatom HCK radi i na spajanju razdvojenih obitelji. Dosad je spojeno 25 obitelji koje su se razdvojile tijekom prelaska granice ili tijekom ukrcaja u vlakove i autobuse. Na terenu se izbjeglicama pruža i psihosocijalna podrška, s fokusom na ranjive skupine, prvenstveno djecu.

Prikupljaju se i materijalne donacije - dvopek, sir u listićima, riblje konzerve, pileće paštete, datulje i grožđice, dječja hrana, kašice u staklenkama i formule za miješanje s vodom, suhi keksi, sapuni, maramice za dezinfekciju bez alkohola, gel za dezinfekciju bez alkohola, dječje pelene u različitim veličinama i higijenski ulošci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od građana je prikupljeno 13 tona hrane, 6.800 litara vode i 5.700 komada higijenskih artikala. Tvrtke su donirale nešto manje od 20.000 komada prehrambenih artikala, oko 14.500 komada higijenskih proizvoda i 120.000 litara vode.

Namirnice koje su na popisu i dalje se prikupljaju, kao i financijska sredstva putem donatorskog telefona 060 9011 i žiro računa u PBZ-u: IBAN HR6923400091511555516, Poziv na broj: 14.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apel "Pomozimo izbjeglicama" pokrenut je 24. kolovoza, prvotno zbog pomoći zemljama koje su u tom trenutku bile pogođene izbjegličkim valom, a od trenutka kada su izbjeglice počele dolaziti u Hrvatsku sredstva su usmjerena isključivo za pomoć izbjeglicama u Hrvatskoj.

Timovi HCK djeluju na 17 lokacija – Tovarnik granični prijelaz i željeznička postaja, Opatovac, Beli Manastir, Batina, Bapska, Čepin, Osijek, Baranjsko Petrovo Selo, Sisak, Ježevo, Kutina, Porin, Zagrebački velesajam, Botovo, Bregana i Harmica.
HCK moli građane da ne doniraju neupotrebljivu odjeću, jer njenim preslagivanjem koje zahtijeva veliki angažman volontera, djelatnika na skladištu i u prijevozu nepotrebno se koriste resursi koji su trenutno nužni za pružanje pomoći izbjeglicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo