prazni check-inovi / Hrvatski aerodromi na udaru koronakrize: 'Bili bismo zadovoljni i s 15 posto prošlogodišnjeg prometa'

Iako je situacija za zračne prijevoznike teško predvidljiva, u zračnim lukama se ipak nadaju kako će u kolovozu slika zračnog prometa biti bolja od srpnja

18.7.2020.
22:15
VOYO logo

Poluprazni šalteri check-ina. Postala je to nažalost uobičajena slika ne samo zagrebačkog, već i aerodroma u cijelom svijetu. Zbog koronakrize imaju značajne gubitke.

Zagrebačka zračna luka na sreću uspjela je sačuvati sva radna mjesta. Leti se na 30 destinacija, najviše Croatia Airlines.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad govorimo na tjednoj bazi o broju letova, uspoređujući se s prošlom godinom koja je bila rekordna, sad smo na 40 posto, a ako govorimo o broju putnika, onda smo na 30, 35 posto u odnosu na prošlu godinu", rekla je Lidija Capković iz Zračne luke Zagreb.

Nešto življe je u Splitu. Iako su i tamo brojke znatno lošije nego lani, treći vikend u srpnju očekuju 135 slijetanja i isto toliko polijetanja.

"Unatoč okolnostima u kojima se nalazimo i koronavirusu, možemo kazati da je sezona odnosno ljeto zapravo započelo, ljetna sezona, imamo više od 30 prijevoznika i više od 45 direktnih međunarodnih linija u ovom trenutku", kazao je Mate Melvan iz Zračne luke Split.

Po podacima državnog zavoda za statistiku, Covid-19 je u svibnju uzrokovao pad u zračnim lukama za više od nevjerojatnih 90 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točnije, u Zagrebu je bilo svega 13 tisuća putnika, što je 95 posto manje nego isto razdoblje lani. U Dubrovniku četiri tisuće, što je pad od 98 posto i u Splitu samo dvije tisuće, što je pad od 99 posto.

U normalu se jutros lagano vratila i dubrovačka zračna luka koja je od danas povezana s 51 destinacijom. Prije dva dana sletjela su i dva britanska aviona. Zasad će dolaziti tri puta na tjedan.

"Međutim promet je kao i na razini cijeloga svijeta i Europe otprilike 15 do 20 posto u odnosu na rekordnu 2019 godinu. Mi se nadamo s obzirom da je srpanj prošle godine 500 i nešto tisuća putnika, mi se nadamo kad bi bilo 15 posto, bili bismo zadovoljni", rekao je Ivan Maslać, direktor Zračne luke Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je situacija za zračne prijevoznike teško predvidljiva, u zračnim lukama se ipak nadaju kako će u kolovozu slika zračnog prometa biti bolja od srpnja. I da će ovaj globalni problem biti barem malo ublažen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo