novo uhljebljivanje? / Hrvatske vode zaposlile čovjeka zbog kojeg su jedva izbjegle ovrhu od 771.818 kuna

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Potpis Zorana Jakelića našao se kao ovjera da su izvršeni radovi, no kako nije bilo numeriranog pečata Vodoprivreda kreće u ovrhu Hrvatskih voda

28.8.2018.
8:23
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatske vode krajem srpnja u splitskom odjelu tvrtke zaposlili su na neodređeno građevinara Zorana Jakelića koji je tamo već radio do 2005. godine i tada potpisao da su obavljeni radovi vrijedni 771.818 kuna, na osnovi čega je tvrtka Vodoprivreda Split pokušala ovršiti Hrvatske vode.

Tek nakon sedam godina sudske bitke, sud je ovrhu poništio jer nije bilo dokaza da su radovi i obavljeni. Kako piše 24sata, prema presudi Trgovačkog suda, inženjer Jakelić je imao jednu od ključnih uloga u drami u kojoj je državna ustanova mogla izgubiti više od 100.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakelić je bio zadužen kao nadzorni inženjer za ovjeru dijela radova za gradnju vodoopskrbe uz obalu Cetine. On u srpnju 2005. godine prelazi iz Hrvatskih voda u IGH, no dva mjeseca kasnije njegov potpis se našao kao ovjera da su izvršeni radovi vrijedni 771.818 kuna. 

Za razliku od prijašnje građevne situacije koju je Jakelić ovjerio, nema njegova numerirana pečata jer je već bio napustio tvrtku. Ipak, na osnovi te isprave tvrtka Vodoprivreda Split kreće u ovrhu Hrvatskih voda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je dva puta ispitao i Jakelića kako bi provjerio je li netko lažirao njegov potpis. Prvi put je na sudu izjavio da to jest njegov potpis i da su radovi zaista izvršeni, ali dvije godine kasnije tvrdi da se ne može sjetiti da je potpisao sporni dokument. Jakelić je kazao da ne vidi kontekst u kojem bi potpisao tu građevinsku situaciju te sudu kaže da ne može odgovoriti zašto ga nije ovjerio i svojim pečatom.

Sud je na kraju utvrdio da nema dokaza za naplatu posla i Hrvatske vode su se izvukle od ovrhe. Ipak, zapošljavanje Jakelića izazvalo je negodovanje u Hrvatskim vodama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako 24sata neslužbeno doznaje, njegovim zapošljavanjem bavi se i etičko povjerenstvo, ali još nije donijelo odluku, dok su iz Hrvatskih voda potvrdili Jakelićevo zapožljavanje na određeno vrijeme zbog povećanog opsega posla i investicija na području slivova južnog Jadrana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo