HRVATSKA ZNANSTVENICA OTKRIVA SVETI GRAL METEOROLOGIJE: / Kreće u veliko istraživanje - ulijetat će u razorne tropske oluje

Image

Hrvatska znanstvenica Željka Fuchs uskoro počinje veliko istraživanje uzroka nastanka razornih oluja i ekstremnih padalina.

6.7.2017.
7:08
VOYO logo

Taj je projekt vrijedan 2,8 milijuna dolara, a zajedno s Fuchs će ga voditi David J. Raymond. Istraživanje fizikalnog procesa koji je odgovoran za stvaranje kumulonimbus oblaka i razornih oluja koje on sa sobom nosi financirala je Američka nacionalna znanstvena zaklada, piše Glas Slavonije.

Otkrit će nešto što će poboljšati život na cijeloj planeti

Konvekcija je najčešća pojava u tropskoj atmosferi pa će znanstvenici u sklopu svojeg istraživanja letjeti u tropske oluje kako bi otkrili kako se stvaraju vremenske neprilike, tropske ciklone i uragani. Ono što otkriju, moći će se primjenjivati u cijelom svijetu, a rezultati će poboljšati vremenske i klimatske modele. Naposljetku će sve to unaprijediti kvalitetu života ljudi na cijeloj Zemlji. Radi se o takozvanom svetom gralu meteorologije, kako to nazivaju američki meteorolozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova otkrića o tom meteorološkom misteriju mogla bi znatno unaprijediti našu svakodnevnicu. Naime, pravovremeno predviđanje velikih oluja i ekstremnih padalina pomoći će poljoprivredi, turizmu, infrastrukturi i mnogim drugim sektorima.

Image

'Najvažnije je razumjeti fiziku'

'S klimatskim promjenama vremenske prognoze postat će još nužnije, a samo kao primjer toga uzmite prognoze poljoprivrednih doprinosa, jer u suprotnom samo taj sektor svake godine mogao bi ostvarivati značajne gubitke', rekla je dr. Fuchs i dodala da je za poznavanje vremenskih prilika najvažnije poznavati fiziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako ne razumijemo fiziku koja ulazi u model, prognoza neće biti točna, a ako nemamo motrenja, ne možemo potvrditi ni je li i fizika točna', rekla je za Glas Slavonije.

Istraživanje i mjerenja započet će u ljeto 2019. godine u Kostariki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo