komentar zorana šprajca /

Hrvatska Vlada na sastanku s Upravom Ine: što je krivo na fotografiji iz Banskih dvora?

Prvi put otkako je MOL preuzeo Inu i prvi put otkako su izbili svi mogući sukobi s mađarskom partnerom hrvatska je Vlada na najvišoj razini sjela za stol s Upravom Ine

8.11.2016.
21:49
VOYO logo

Premijer Plenković i svi nadležni ministri s jedne strane i predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott i članovi uprave Ine s druge strane.

Do najnovije krize je došlo nakon što je Mol iz Budimpešte poslao jasnu poruku da ne namjerava ni kunu uložiti u rafinerije u Rijeci i Sisku  i nakon što se sve otvorenije počelo spominjati potpuno gašenje rafinerije u Sisku. Hrvatska Vlada je nakon sastanka poslala priopćenje u kojem ističe kako će se ubuduće ključne odluke - uključujući i razvoj rafinerijskog poslovanja - donositi u partnerstvu i koordinaciji s Vladom Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvuči sjajno, ali s obzirom da Mol ni dosad nije vodio računa o tome što misli hrvatska vlada nema razloga da to misli ubuduće, a o tome nam nešto govori i izjava Zoltána Áldotta.

"U ovom trenutku ne možemo nešto više reći o planovima za rafineriju Sisak. Recimo da smo na ovom sastanku samo izvijestili Vladu o našim projektima, našim planovima, našem financijskom stanju i sveukupnom i cijelom biznisu", izjavio je Áldott.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo što je gospodin Adott, koga predstavlja, čiji je zaposlenik. I danas je radio budale od nas Hrvata govoreći da je on zaposlenik INA-e, a ne Mola. Gospodin je zaposlenik Mola", dodaje Predrag Sekulić, član INA-og sindikata Nova solidarnost.

Gospodin Sekulić zna što priča, ali to znaju i oni koji su g. Aldotta pozvali na ovaj sastanak, a čovjek se samo pristojno odazvao pa je teško reći tko od koga radi budalu. Jer tu priču priča i ova fotografija s današnjeg sastanka u Banskim dvorima.

Naime, preko puta potpredjednice Vlade Martine Dalić kao član Uprave Ine, s kojom ona kao sad nešto pregovara, sjedi njezin suprug Niko Dalić.  

A još dva mađarska člana Uprave Ine koja su ovdje na slici, poput Aldotta također nisu zaposlenici Ine, nego Mola. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, cijela ta ekipa s lijeve strane stola koja se zove Uprava Ine za sudbinu Ine je potpuno nebitna jer kompanijom zapravo upravlja Odbor izvršnih direktora koje izravno postavlja MOL iz Budimpešte a zbog čega se Hrvatska sudi s Molom na arbitržanom sudu u Washingtonu, što valjda zna i ekipa s desne strane stola. 

Zato bi jedini mjerodavan sugovornik premijeru Plenkoviću trebao biti predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi, ali on za taj stol sigurno nikad neće sjesti jer nakon što je sjedio u Marcelinu za stolom s premijerom Ivom Sanaderom s njim bi za stol rado sjeo glavni državni Dinko Cvitan obzirom da je Vrhovni sud presudio da je Mol Inu pripojio mitom i korupcijom, a za Hernadijem je raspisana Interpolova tjeralica. 

 Ali od tog sastanka ništa, pa tako ništa i od ovog sastanka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo