Hrvatska u Afganistan šalje još 40 vojnika?

'Hrvatska je izrazila svoju potporu američkom predsjedniku i razmotrit će svoje djelovanje i vidjeti kako najbolje može pomoći toj Afganistanu', rekao je Gordan Jandroković.

4.12.2009.
20:28
VOYO logo

''Države članice su dale punu potporu novoj strategiji predsjednika Baracka Obame prema Afganistanu i najavile određena povećanja svojih kontingenata u toj zemlji. I Hrvatska je naravno izrazila svoju potporu američkom predsjedniku i razmotrit će svoje djelovanje i vidjeti kako najbolje može pomoći toj zemlji'', rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Američki predsjednik Obama u ponedjeljak je najavio da će sljedeće godine poslati dodatnih 30.000 američkih vojnika u Afganistan, a na ministarskom sastanku NATO-a u četvrtak i petak, ostale zemlje članice najavile su još najmanje sedam tisuća dodatnih vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NATO i partnerske zemlje u Afganistanu trenutačno u okviru misije ISAF imaju 83.487 vojnika, od kojih je 44.625 američkih vojnika.

Amerikanci imaju izvan ISAF-a još 26.500 vojnika, što ukupno čini nešto preko 71.000 američkih vojnika. Zajedno sa snagama iz ostalih zemalja trenutačno je u Afganistanu raspoređeno oko 109.000 vojnika, a s najavljenim pojačanjima taj broj bi se popeo na preko 140.000. Afganistanska vojska ima oko 94.000 vojnika i planira se povećati na 134.000, dok policijske snage broje oko 93.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da talibanskih pobunjenika u Afganistanu ima oko 25.000.

Hrvatska u Afganistanu ima raspoređenih 300 vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Jandroković je rekao da je za povećanje broja vojnika potrebna odluka vlade i dvotrećinska većina u Saboru.

''Da bismo promijenili broj vojnika potrebna je odluka vlade i nakon toga dvotrećinska većina u Saboru i sada je prerano o tome govoriti. Ono što u ovom trenutku znamo jest da želimo osnažiti naš kontingent u Afganistanu na način da uložimo dodatne napore i da se orijentiramo prema obuci afganistanskih snaga sigurnosti i policije. Uskoro ćemo ići s dva dodatna tima za obuku i mentoriranje afganistanske policije uz već postojeća tri koja pomažu u osposobljavanju tamošnje policije'', rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-200912020409006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo