HRVATSKA TEŠKO PODBACILA: /

Još jedna ljestvica prema kojoj smo pri samom dnu. Od nas je gora samo jedna država

Image
Foto: Getty

Hrvatska je u zadnjih pet godina od ukupno raspoloživih 10,7 milijardi eura iz fondova EU povukla manje od 2 milijarde eura

15.1.2019.
7:21
Getty
VOYO logo

U zadnjih 5 godina Hrvatska je od ukupno raspoloživih 10,7 milijardi eura iz fondova EU povukla manje od 2 milijarde eura, piše N1. I dok su najviše sredstava povukli poduzetnici i za konkuretnost, područja poput širokopojasnog interneta i obrane od poplava su zakazala.

Po isplaćenom novcu od Hrvatske je lošija samo još Španjolska, piše N1. Ostvarila je 62 posto ugovorenih projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREVARANTICA IMALA DVIJE LAŽNE DIPLOME: /

Policiji tvrdila da je riječ o zabuni, pa se vratila s novom - isto krivotvorenom!

Image
PREVARANTICA IMALA DVIJE LAŽNE DIPLOME: /

Policiji tvrdila da je riječ o zabuni, pa se vratila s novom - isto krivotvorenom!

Povučeno duplo manje od planiranog

Iako je u 2018. godini povučeno jednako kao u prve četiri godine, povučeno je duplo manje od planiranog. Ministrica je rekla da smo loše procjenili i da to nije neuobičajeno.

"Mislim da u tom kontekstu nismo dobro projicirali, da tijela nisu dobrio projicirala, nisu to realno napravili. To je jako teško unaprijed procjeniti", rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U idućih pet godina treba povući još 85 posto

Od ukupno 10,7 milijardi eura koliko Hrvatska ima na raspolaganju do 2023. povučeno je nešto manje od dvije milijarde eura.

"To vam je oko 15 posto samo, to je jako malo, i to znači da u idućih pet godina moramo povući još 85 posto", kaže SDP-ov saborski zastupnik i ministar Branko Grčić.

Ministrica Žalac kritizirala je odgovorne za vodno gospodarenje, obranu od poplava i širokopojasni internet.

"Za razliku od većine drugih ministarstava, područje vodnog gospodarstva dakle projekti iz vodnog gospodarstva, ishodovanje dozvola traje godinama", komentirao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenja se program konkurentnosti a novac preusmjerava

Nakon slabog uspjeha izmjenit će se operativni program konkurentnost te će se kohezijama novac preusmjeravati na druge prioritete.

"Prvo kasno smo krenuli, drugo specifičnosti nekog našeg zakonodavnog okvira, spora implementacija propisa i imovinsko pravni odnosni", objasnila je Ana Fresl, iz Udruge profesionalaca za EU fondove, zašto Hrvatska zaostaje u povlačenju novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo