HRVATSKA RASPOLAŽE S 867 RESPIRATORA: / Uskoro ih stiže još tristotinjak, evo gdje bi mogli biti raspoređeni

Image
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Bolnice u Hrvatskoj trenutno raspolažu s 867 respiratora, no s obzirom na više od 1000 hospitaliziranih osoba s koronavirusom, pojavljuje se potreba nabavke još ovih strojeva

3.11.2020.
12:23
Damir Špehar/PIXSELL
VOYO logo

Ovih se dana u Hrvatskoj očekuje vrhunac drugog vala zaraze koronavirusom, a čini se kako situacija u bolnicama polako izmiče kontroli. Broj hospitaliziranih je prešao 1000, a sve je veća potreba za respiratorima u glavnim, ali i regionalnim respiracijskim centrima.

"Mi neprestano vodimo računa koliko gdje ima kojih pacijenata i tamo ćemo preusmjeriti i respiratore i zdravstvene djelatnike. Ministarstvo se uključilo kad i sve ostale države članice, nismo pokušali, nego smo se uključili, postupak je u tijeku i ja očekujem da ćemo vrlo skoro dobiti potrebne respiratore. A koji smo broj tražili, pa tražili smo broj na temelju promišljanja naših epidemioloških stručnjaka", rekao je za N1Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i novoizabrani predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTAR ODLUČIO: /

KB Dubrava postaje isključivo Covid bolnica, otkazani su svi naručeni pregledi

Image
MINISTAR ODLUČIO: /

KB Dubrava postaje isključivo Covid bolnica, otkazani su svi naručeni pregledi

Amerikanci stopirali nabavu?

Hrvatska ima u ovom trenutku 867 respiratora, najviše u KBC-u Split (79), potom u KBC-u Rijeka (75), KBC-u Osijek (67), KB Dubravi (63) i Klinici za infektivne bolesti (39), dakle u primarnim intenzivističkim centrima ukupno 323. Hrvatska je još u lipnju od Europske komisije zatražila tristotinjak novih respiratora, ali tu su nabavku, navodno, stopirale Sjedinjene Američke Države. Iz Ministarstva zdravstva uvjeravaju kako će oni uskoro stići u Hrvatsku, ali ne iz Kine, jer oni nisu tehnički ispravni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stubičke ili Krapinske Toplice

A među mjestima gdje bi novi respiratori trebali stići mogla bi biti i specijalna bolnica u Stubičkim Toplicama, koja bi se trebala pretvoriti u COVID-bolnicu, ali nema nijednog respiratora. "COVID-bolnica treba biti opremljena s osobljem, internistima i opremljena opremom. Treba imati kisik, laboratorij koji mi nemamo, mora imati adekvatnu rendgen dijagnostiku, koju mi nemamo", rekao je ravnatelj KB Stubičke Toplice, Davor Gredičak.

Krapinsko-zagorska županija je Ministarstvu predložila drugu lokaciju, hotel u obližnjim Krapinskim Toplicama. "U ovom trenutku nema potrebe za niti jednim sekundarnim centrom, no nastavimo li ovako, bojim se da će biti", zaključio je Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo