Munje, poplave i pijavice / Hrvatska pod udarom oluje: Danas najhladniji kolovoški dan u ovom stoljeću, 17 tisuća munja nad Istrom

U Zagrebu je u svega dan i pol temperatura zraka pala za čak 16 stupnjeva, zbog čega je ova nedjelja bila najhladniji kolovoški dan u ovom stoljeću

26.8.2018.
18:43
VOYO logo

Munje, gromovi, poplave i pijavice - sve to donio nam je najavljeni "summer killer" odnosno u prijevodu "ubojica ljeta" - oluja koja je stvorila mnogo problema na kopnu i na moru. 

Tisuće munja parale su nebo nad Istrom i Kvarnerom, pogodile su čovjeka i automobil. Vrijeme je blokiralo i mnoge prometnice, a voda potopila podrume i druge objekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snažno nevrijeme prvo je zahvatilo Istru i Kvarner. U svega nekoliko sati palo je do 70 litara kiše što je izazvalo poplave na ulicama i u zgradama. Brzom reakcijom interventnih službi šteta u osnovnoj školi je izbjegnuta.

"Vatrogasci su stigli u roku od pet minuta nakon poziova, djelatnici odvodnje u roku 20 minuta otkad smo ih pozvali, tako da drame i štete nije bilo, to je nešto što se događa uobičajeno nakon većih kiša", kazala nam je Nadia Kos, ravnateljica OŠ Poreč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noćno nebo nad zapadom Hrvatske proparalo je čak 17 tisuća munja, a zabilježena su 24 udara. Jedan od njih je pogodio trafostanicu zbog čega je dio Istre ostao bez struje, pogođne je i jedan automobil u vožnji, a u kampu pored Poreča od udara munje stradao je i jedan turist. Imao je mnogo sreće i prošao je bez ozlijeda.

"U ovom slučaju nije se desio udar direktno u tijelo nego nekakvih dva tri metra od samog pacijenta. Da je udar bio direktno u tijelo, onda ne bi tako dobro prošao", kazao nam je Branka Olaković, specijalist hitne medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drastičnu promjenu vremena osjetio je i ostatak Hrvatske. U Zagrebu je u svega dan i pol temperatura zraka pala za čak 16 stupnjeva, zbog čega je ova nedjelja bila najhladniji kolovoški dan u ovom stoljeću.

"Ovakvo zahladnjenje u kolovozu, kada je temperatura pala s vrućih 32 na 16 stupnjeva, nije uobičajeno. Samo jednom od 2000. godine temperatura se spustila ispod 18 stupnjeva, a to je bilo 2006.", pojašnjava naša meteorologinja Željka Pogačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperaturni pad neke od Zagrepčana uhvatio je nespremne.

"Mi bi htjeli sad biti u kratkim, a sad smo morali izvući duge rukave, kišobrane, tako da je, malo nam je teže. Gumene čizme, tenisice, svašta", kazao nam je građanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali promjenu su puno bolje dočekali turisti koji na naše ljetne temperature nisu navikli.

"Vrlo je ugodno. Do sada smo bili u gradovima u kojima je jako vruće, a sada možemo prvi put obući pulovere, sviđa mi se." - "Hladno je, potpuno smo mokri danas, ali je ugodan odmor od vrućeg vremena", kazali su nam neki od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jugu Hrvatske, pored Pelješca, pojavile su se pijavice, a u Dubrovniku je u samo dva sata palo preko 40 milimetara kiše po metru četvornom što je izazvalo i poplave.

Jučer su stručnjaci upozoravali da se danas ne ide na put, pa smo provjerili kakvo je stanje na prometnicama. U RTL-u Danas gostovala je Ivana Mišlov iz Hrvatskog autokluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo