Želje Europljana rastu, Hrvatska pada /

Hrvatska klizi na ljestvici top destinacija: Hoće li se uvesti brzi testovi na međunarodnim letovima?

Europljani žele putovati, no međunarodnih letova na samom jugu Hrvatske još uvijek nema

23.2.2021.
9:05
VOYO logo

Dobra vijest je kako se Europljanima vratila želja za putovanjem, a ne tako dobra da Hrvatska pada na ljestvici top destinacija. Unatoč epidemiji, u našoj zemlji trenutačno boravi oko četiri tisuće stranih turista.

Hrvatska pala na ljestvici

Uoči predsezone došao je i prijedlog o uvođenju brzog antigenskog testiranja u zračnim lukama za međunarodna putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na listi deset najpoželjnijih europskih destinacija, Hrvatska je pala na deveto mjesto.
Iako smo podbacili, ministrica turizma tvrdi - sve što smo naučili u prošloj sezoni, ove godine vrijedit će dvostruko.

''Pa kad pogledate prošlu turističku sezonu koja je bila na 50 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu ja mislim da uz to iskustvo koje imam od prošle sezone svakako možemo očekivati i bolje rezultate'', izjavila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Europljani su željni putovanja. Privlače ih sunce i more, a njih 53 i pol posto želi putovati zrakoplovom pokazuju to podaci Europske putničke komisije. No međunarodnih letova na samom jugu Hrvatske još uvijek nema.

Image
Zračni promet u komi /

Volite putovati? Izvršni direktor Lufthanse nema dobre vijesti za vas

Image
Zračni promet u komi /

Volite putovati? Izvršni direktor Lufthanse nema dobre vijesti za vas

Testiranje na aerodromima

''Mi očekujemo 28.3. prve međunarodne zračne letove, dakle između ostalog i Austrije i Njemačke, doduše to je sve pod velikim upitnikom'', rekao je Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik.

Zato je iz Dubrovnika prema ministarstvima upućen prijedlog - putnicima na povratnom letu omogućiti testiranje u zračnoj luci.

''Gost će neopterećeno moć doći u zračnu luku testirati se brzim antigenskim testovima, jer vidimo da već sada polako će se ići u smjeru priznavanja brzih antigenskih testova na razini Europske unije'', kazao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

No, to Stožeru nije ništa novo. O svemu se raspravlja još od prošle sezone, a do ovogodišnje kažu još uvijek ima vremena za organizaciju.

''U svakom slučaju mislimo da ćemo do tada imati dovoljno kapaciteta za PCR testiranja, a naravno i za brze antigenske testove. Samo što moram napomenuti da za sada ne postoji niti jedna zemlja koja prizna brze antigenske testove za prelazak granice'', rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Upravo to što je sve stavljeno na teret Vlade struka smatra pogrešnim.

''Nažalost ovaj put je suradnja između tijela koji ugovaraju međunarodne konvencije potpuno zakazala'', kazao je Tonći Peović, predsjednik Udruženja zračnog prometa pri HGK.

Tek kada se države članice dogovore od kojeg će brzog antigenskog testa rezultati biti prihvaćeni na razini cijele Europske unije, mogu se očekivati i punktovi u zračnim lukama. Do tada će putnici o međunarodnom putovanju razmisliti, jer u brojnim državama, povratak kući iz Hrvatske znači i dvotjednu karantenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo