Najnovije izvješće / Hrvatska napokon najbolja! Dok druge mediteranske zemlje muku muče, Lijepa Naša blista

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Ako se nešto ne promijeni, mogla bi uslijediti katastrofa'

8.6.2019.
13:16
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Mediteranske zemlje i dalje su zagađene plastičnim otpadom. A sustav za smanjenje plastičnog otpada kojeg bi se zemlje diljem svijeta trebale pridržavati, pokazao se kao mrtvo slovo na papiru, stoji u izvješću Svjetskog fonda za prirodu.

Najzagađenije su one turistički najposjećenije poput Barcelone, Marseillesa, Tel-Aviva i Venecije, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo sve mediteranske zemlje teško vode brobu s plastikom. Tako se ček 570.000 tona plastike svake godine nađe u morima, što znači da se iskoristi i baci oko 34.000 plastičnih boca svake minute.

Zbog toga se apelira na sve zemlje da pod hitno smanje korištenje plastike. No do toga se dolazi teško, ili sudeći prema posljedicama, nikako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proizvodnja plastike je prejeftina, no posljedice koje ona ostavlja su ogromne, a njihova sanacija skupa i dugotrajna. Stoga sve zemlje moraju naučiti funkcionirati s manje plastične ambalaže,  jer je to jedini način da se spriječi katastrofa, govori Giuseppe Di Carlo, direktor Svjetskog fonda za prirodu.

Hrvatska čista

Devet mediteranskih obala spada među najzagađenije. Na prvom mjestu nalazi se Egipat kao najveći izvor plastike, slijedi ga Turska, zatim Italija i Tunis, a Hrvatska se nalazi na zadnjem mjestu kao zemlja u Mediteranu koja je još uvijek najmanji zagađivač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Velika konzumacija plastične ambalaže domicilnog stanovništva i turista u kombinaciji sa lošim gospodarenjem otpada dovodi do velike zagađenosti, stoji u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice Italija je najveći potrošač plastičnih boca u svijetu. Kako bi se spriječila daljnje rapidno zagađenje, savjetuje se svim mediternaskim vladama da usvoje kvalitetan način gospodarenja otpadom kojim bi se sva plastična ambalaža reciklirala u potpunosti. 

Ukoliko se ne poduzmu sve potrebne mjere, zagađenost plastikom mogla bi se učetverostručiti do 2050. godine, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo