HRVATSKA NA TREĆEM MJESTU PO BROJU EMIGRANATA U EU: / Ipak, jedan podatak svakako će vas iznenaditi

Image

Čak 14 posto Hrvata živi i radi u nekoj drugoj zemlji članici EU-a, a iznad nas su tek Rumunjska (19,7 posto) i Litva (15 posto).

29.5.2018.
9:44
VOYO logo

Gotovo 4 posto od ukupnog stanovništva Europske unije živi i radi izvan domovine, a u nekoj drugoj državi članici, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

Najviše odlaze visokoobrazovani

Istraživanje se odnosi na 2017. godinu, a broj radnika zaposlenih u nekoj drugoj državi članici u odnosu na 2007. godinu je porastao za 2,5 posto. Najmobilniji među radno aktivnim stanovništvom jest visoko obrazovni kadar koji čini 34,4 posto od ukupnog broja radnika u drugim državama članicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što se moglo i očekivati, hrvatski radnici pri vrhu su ljestvice. Čak 14 posto Hrvata živi i radi u nekoj drugoj zemlji članici EU-a, a iznad nas su tek Rumunjska (19,7 posto) i Litva (15 posto).

Portugalci su po ovim statistikama tek nešto bolji od Hrvata (13,9 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Eurostat

Ipak, prilično je iznenađujuće da, ako usporedimo 2007. i 2017. godinu, nije došlo do drastičnog iseljavanja hrvatskog radno aktivnog stanovništva. Naime, 2007. godine u zemljama EU-a radilo je 12,2 posto Hrvata, dok ih je deset godina kasnije bilo tek 1,8 posto više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo