'SUPRUG ĆE VAM UMRIJETI ZA 24 SATA' / Potresno svjedočanstvo najbolje ocrtava što nam je napravila korona: Nažalost, opet se ponavlja ista priča

Struka upozorava da zdravstveni sustav prolazi kroz istu priču kao i prošle godine - broj zaraženih raste, bolnice se pune, povećava se broj kreveta i gotovo na isti datum kao lani aktivira se Arena

1.11.2021.
12:01
VOYO logo

Pandemija u Hrvatskoj sve se više rasplamsava, a zbog velikog broja zaraženih ponovno se priprema Arena, bolnice šire covid odjele, a od liječnika obiteljske medicine traži se da zovu necijepljene pacijente starije od 65, javlja RTL.

Struka upozorava da zdravstveni sustav prolazi kroz istu priču kao i prošle godine - broj zaraženih raste, bolnice se pune, povećava se broj kreveta i gotovo na isti datum kao lani aktivira se Arena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suprug Sanje Njunjić prošle je godine pao i završio na traumatologiji. U bolnicu je u prosincu ušao negativan, a umro je u siječnju nakon što je dobio je covid koji ga je totalno imunološki oštetio.

Image
GRIPA ILI KORONA? /

Kako prepoznati što nas je uhvatilo? Stručnjakinja iz HZJZ-a objašnjava simptome

Image
GRIPA ILI KORONA? /

Kako prepoznati što nas je uhvatilo? Stručnjakinja iz HZJZ-a objašnjava simptome

Strašne riječi liječnika

''Mislim da će vaš suprug tijekom 24 sata umrijeti. Još nisam prihvatila tu rečenicu, ali je to strašna rečenica'', ispričala je Sanja Njunjić za RTL što joj je rekao liječnik. "Kad je rekao da će umrijeti za 24 sata, a rečeno nam je da ga ne mogu vidjeti onda smo kćerka i ja na telefon pričali s njim 3 – 4 minute. Samo smo mu govorili volimo te, volimo te, volimo te'', prisjeća se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanja nije zadovoljna sustavom, a kaže da je njezin pokojni suprug iz traume za covid bolnicu u Dubravi čekao prijevoz 4 ili 5 sati.

"Nisam zadovoljna ne zato što se to samo meni desilo, nego sam počela razmišljati koliko nepravednih stvari se desilo za vrijeme te pandemije covida'', rekla je Njunjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, cijela Hrvatska je tamnocrvena, no loše stanje nagnalo je građane da se cijepe pa dva dana zaredom više od 10 000 cijepljenih.

Treći najlošiji u Europi

Prema broju cijepljenih, Hrvatska je treća najlošija u Europi, a nitko više ne želi prognozirati koliko će brojke rasti ni kada će jačina vala oslabjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog većeg broja novozaraženih, ljudi se ipak posljednjih dana sve više odlučuju na cijepljenje.

''Došao sam se ovdje cijepiti jer su visoke brojke, preko 4 tisuće zaraženih pa eto čisto da budem siguran'', kazao je Rajan Radomirović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Utjecalo je i to jer sam vidjela prognoze i da to nije baš kako se očekuje'', rekla je Ana Matijević.

Pojačana kontrola

''A nažalost to vam je ljudskoj prirodi kad je opasnost manja, mi vrlo brzo zaboravimo sve skupa loše. Realno će biti potpuno zaštićeni za pet tjedana. Bez obzira što su se sad cijepili, moraju izuzetno paziti na mjere, ali i kasnije. Mjere, mjere, koliko god dosadno zvučalo'', izjavila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere su za sada covid potvrde u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, a prema najavama neće se proširivati u druge sektore. Neke mjere vrijedit će i za škole, pa će u četvrtak i petak nastava biti online.

''Prelazak nacionalni na online nastavu znači da trebate donijeti odluku na razini Vlade i sukladno zakonu reći kad će se vratiti u školu, a što ako tada situacija ne bude dobra. Opcija je lokalno'', rekao je ministar Radovan Fuchs. Iako mjera nema, postrožene su kontrole, pa je u pet dana izrečeno 147 upozorenja i 7 kazni zbog maske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici obiteljske medicine će pak kontrolirati tko se stariji od 65 nije cijepio i pozvati ih da se cijepe.

U Hrvatskoj se nije cijepilo ni 44 posto odraslog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo