bolji dani za mnoge bolesnike / Hrvatska na pragu zakonske regulacije korištenja marihuane u medicinske svrhe

Povjerenstvo ministarstva zdravlja dalo je pozitivnu ocjenu, čeka se Vlada da konačno legalizira upotrebu marihuane

26.8.2015.
21:41
VOYO logo

U zadnje vrijeme marihuana se počela ekstenzivno promovirati kao čudotvorni lijek koji kažu čak ubija stanice raka i jamči potpuno ozdravljenje. Naravno takva priča za očajne ljude koji umiru od tumora i njihove obitelji ima i adekvatnu cijenu. Kutijica s ekstraktom kanabisa, na crnom tržištu stoji između tri i pet tisuća kuna, ovisi na kako velikog prevaranta naletite. Povjerenstvo ministarstva zdravlja dalo je pozitivnu ocjenu, čeka se Vlada da konačno legalizira upotrebu marihuane.

Huanito Luksetić boluje od multiple skleroze više od 10 godina, ali od kada je zbog uzgoja marihuane i korištenja ulja, završio u zatvoru,  zdravstveno stanje mu je opet krenulo nizbrdo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pojavili su mi se u potkoljenici blagi pa zavisno od topline hladnoće i vremena blagi spazmi u potkoljenici, znači to su neka nategnuća,oni se nekad manifestiraju u lijevoj nozi koaj mi je puno slabija", kazao nam je Huanito.

Čini se da za Huanita i mnoge druge bolesnike dolaze bolji dani. Hrvatska je na pragu zakonske regulacije korištenja marihuane u medicinske svrhe. Tim je putem početkom ove godine krenulo 12 zemalja Europske unije, među kojima je i Slovenija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva iskustva prema informacijama iz klinika i bolnica su pozitivne. Vjerujemo da će razvoj ići još naprijed i da će u Sloveniji biti dostupni i drugi lijekovi na toj osnovi", izjavio je Jože Hren, slovensko ministarstvo zdravlja.

Povjerenstvo pri našem ministarstvu zdravlja objavilo je popis dijagnoza koje se mogu liječiti ovom supstancom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zeleno svijetlo dobile su multipla skleroza, maligne bolesti, HIV, odnosno AIDS i dječji epileptički sindrom - uz naglasak da pripravci ne liječe već ublažavaju simptome pacijenata. 

Iako PTSP nije ušao na listu Povjerenstva, psihijatar Slavko Sakoman naglašava kako bi se ipak trebao pratiti potencijal kanabisa u liječenju teških poremećaja spavanja kod oboljelih od PTSP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može pomoć tim ljudima da urede san. Da bolje usnivaju da san duže traje, i da imaju manje noćnih mora", dodaje psihijatar Slavko Sakoman.

Idući potez jest da država uskladi zakone koji proturječno reguliraju indijsku konoplju. Psihijatar Ante Bagarić naglašava da ova odluka nosi i negativnu stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu se krije jedan konflikt u društvu između ljudi koji stvarno trebaju imat pristup lijeku koji oni sami izaberu i ovoga da će se time otvoriti put marihuani da prodre do mlađih generacija", kazao je psihijatar u Klinici za psihijatriju Vrapče Ante Bagarić. 

Stoljećima se ova čudesna biljka smatra ljekovitom, ali upitno je kako će hrvatski pacijenti dobivati pripravke i koliko će oni koštati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo