Hrvatska na dnu, brže rastu i Srbija, BiH, Crna Gora...

12.4.2011.
9:08
VOYO logo

Nove procjene MMF-a u skladu su s očekivanjima analitičara Ekonomskog instituta (rast tek 1,3 posto). Međutim dok u 2012. Institut najavljuje rast od 2,4 posto, MMF je sada oprezniji i vjeruje da će BDP rasti tek 1,8 posto. To je mnogo lošije od svih zemalja regije i čini se da je Hrvatska već prikovana za samo dno.

Dok je smanjio procjene ekonomskog rasta, MMF je istodobno povećao očekivanja za inflaciju, za koju vjeruje da će doseći 3,5 posto. Lani je ona iznosila tek jedan posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, MMF u 2012. godini očekuje da će rast inflacije usporiti na 2,4 posto. Kada je riječ o nezaposlenosti, ona će ove godine nastaviti rasti. S prošlogodišnjih 12,3 posto, MMF računa da će ove godine doseći 12,8 posto. S laganim ubrzanjem oporavka ekonomije, iduće bi godine trebala pasti na 12,3 posto.

Regija Nove Europe (Turska, Poljska, Rumunjska, Mađarska, Bugarska, Srbija, Litva, Latvija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo) u prosjeku će ove godine rasti brže od Hrvatske – 3,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbrži rast očekuje se u Turskoj i Poljskoj, od oko četiri posto. Iduće godine pak najbrže bi mogla rasti ekonomija Srbije, čak pet posto. Za globalno gospodarstvo MMF prognozira rast za 4,4 posto u ovoj godini i 4,5 posto u 2012. godini, piše Jutarnji list.

Vezani članak:

arti-201104070149006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo