KAKO DO SPUTNJIKA / Hrvatska mimo Brisela u nabavci ruskog Sputnjika - hrvatski regulator čeka zahtjev Vlade! Stiže li uskoro milijun doza?

Može li Sputnjik u Hrvatsku prije nego što ga odobri EMA? Ministar zdravstva kaže - interventni uvoz je opcija, ali treba ispuniti dva kriterija.

17.2.2021.
18:37
VOYO logo

Hoće li Hrvatska druga u Europskoj uniji mimo odobrenja Europske agencije za lijekove po doze ruskog Sputnjika? Teoretski može putem interventnog uvoza. Potrebno ga je zatražiti, a ako je podnesena dokumentacija u redu - može se i početi cijepiti. Za sad je sve na razini mogućnosti, hoćemo li je iskoristiti? 

Može li Sputnjik u Hrvatsku prije nego što ga odobri EMA? Ministar zdravstva kaže - interventni uvoz je opcija, ali treba ispuniti dva kriterija.

"To je učinkovitost i poglavito sigurnost. Kada naša regulatorna agencija ocijeni i procjeni da su ispunjena u potpunosti ta dva uvjeta onda može neovisno i od EME dati privremeno odobrenje za korištenje neodobrenog lijeka hrvatskim građanima", rekao je Vili Beroš (HDZ) ministar zdravstva.

Naša regulatorna agencija, odnosno HALMED pak kaže - interventni uvoz treba tražiti Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUSJEDI SE OSIGURALI /

Mađarska odobrila rusko cjepivo Sputnjik V, iako EU još nije: Uskoro će se cijepiti i kineskim?

Image
SUSJEDI SE OSIGURALI /

Mađarska odobrila rusko cjepivo Sputnjik V, iako EU još nije: Uskoro će se cijepiti i kineskim?


"Za cjepivo koje nije registrirano u EU teoretski postoji mogućnost davanje suglasnosti za izvanredni uvoz. Riječ je o administrativnom postupku koji je vrlo kratak, u kojem se provjerava znatno manja količina podataka i dokaza o cjepivu, nego bi se to učinilo u postupku odobravanja cjepiva", rekla je Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a.

Ako pak taj interventni uvoz zatraže, moguće je da rusko cjepivo stigne u Hrvatsku i da se počne cijepiti prije nego što ga odobri EMA. O kojem broju doza govorimo?

"Kad bismo mi znali da će svi s kojima imamo ugovore ispuniti svoje obaveze, onda bi nabava ruskog cjepiva ovisila samo o tome kada bi moglo doći. Na ljeto nam neće trebati, ako će doći za tjedan dva onda bi to bilo milijun doza", rekao je Bernard Kaić, epidemiolog u HZJZ.


Hrvatska je do sad zatražila 2.7 milijuna doza AstraZenece, po milijun Pfizera i Moderne i 900 000 Johnson&Johnson koji je tek jučer zatražio odobrenje u EU. Ukupno je to 5 cijelih 6 milijuna doza. Pitanje je i zašto bi Rusija
nudila milijune svog cjepiva, a nema dovoljno ni za sebe. Ruski veleposlanik u razgovoru za RTL otkriva je li se cijepio Vladimir Putin.

"Pa, rekao je da...zapravo da će se cijepiti kad on odluči. Predsjednik je države, oko njega je cijeli medicinski tim koji ga nadzire i procjenjuje njegovo stanje. Kad oni kažu da može, on će se i cijepiti", rekao je Andrej Nesterenko, ruski veleposlanik.

Cjepivo je to za koje je objavjeni rezultati treće faze kliničkog ispitivanja.

"Pokazuje visoku djelotvornost i sigurnost pri primjeni. Po svemu sudeći izgleda da je dobro", rekao je Kaić. Prije pet dana ministar zdravstva zatražio je da svi koji cijepe preispitaju je li bilo cijepljenja preko reda.

"Rok za dostavu informacija zdravstvenih ustanova je 7 dana. Isto tako je i rok za dostavu podataka s digitalne platforme našeg programa cijepljenja. Nakon toga će slijediti daljnje postupanje ja vam ne mogu reći kada će ono biti gotovo", rekao je Beroš.

Do sad je cijepljeno više od 80 000 ljudi. Do kraja tjedna ili početkom novog mogla bi zaživjeti i platforma www.cijepise.hr na kojoj će se građani sami prijavljivati za cijepljenje.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Rusija do sada još nije zatražila odobrenje od Europske agencije za lijekove. Predsjednica Komisije stoga traži da dostave sve podatke o Sputnjiku i podvrgnu ga kontroli koju su prošla i ostala cjepiva. A kako se ne proizvodi u Uniji, inspekcija se mora provesti i na mjestu proizvodnje. Uz to, Ursula von der Leyen postavlja još jedno pitanje.  

"I dalje se pitamo zašto Rusija teoretski nudi milijune i milijune doza, a nedovoljno napreduje u cijepljenju vlastitih građana. To je također pitanje na koje treba odgovoriti", rekla je rsula von der Leyen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo