'VIRUS EVOLUIRA DALJE' / Hrvatska mikrobiologinja upozorava da omikron nije zadnji soj: Otkrila je i koliko je učinkovita booster doza

Image
Foto: Shutterstock

Mikrobiologinja Jasmina Vraneš tvrdi da omikron nije posljednja varijanta koronavirusa, ali da treća doza cjepiva omogućuje zaštitu i do 75 posto, ako se uzme tri mjeseca nakon druge

13.12.2021.
20:03
Shutterstock
VOYO logo

Sudeći po riječima voditeljice Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Jasmine Vraneš, omikron soj nije iznenadio mikrobiologe. Štoviše, ona tvrdi da bi mutacija moglo biti još.

“Očekujemo i daljnje mutacije. Kad pogledate koliko je mutacija u ovoj varijanti, više od dva puta nego što je u ovoj delta varijanti. S njegovom pojavom 25.11. mislilo se da možda nije baš hiperinfektivan, premda su podaci iz Južne Afrike govorili da je više od dva puta zarazniji od delta varijante. Hiperinfektivan je. Očekuje se da će se širiti i dalje. Kad usporedimo s prijašnjim varijantama i kad sad pogledamo da je alfa bila 50 posto infektivnija od vuhanskog soja, delta 40 posto infektivnija od alfe, a sad vidimo da je od delte 2-3 puta infektivniji omikron”, istaknula je Vraneš za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MNOGE STVARI SU I DALJE NEJASNE /

WHO: 'Omikron je vrlo veliki globalni rizik, postoje naznake da je otporan na cjepivo'

Image
MNOGE STVARI SU I DALJE NEJASNE /

WHO: 'Omikron je vrlo veliki globalni rizik, postoje naznake da je otporan na cjepivo'

Dodala je da će se omikron soj proširiti po Europi. “On će se proširiti po Europi. Kod nas je vrlo mali broj ljudi zaraženo, ali čim počne u susjednim zemljama dominirati, za očekivati je da će se proširiti i kod nas. Već sad izaziva izuzetno veliku zabrinutost u Velikoj Britaniji. Strašno je zarazan soj”, istaknula je.

Infektivnost, patogenost, virulencija

Često se uz viruse spominju pojmovi infektivnosti, patogenosti i virulencije. Vraneš ističe kako oni ne znače istu stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako je virus virulentniji, on izaziva tešku kliničku sliku. Te mutacije ne moraju rezultirati većom virulencijom. Nadamo se da će izazivati vrlo blage kliničke slike, ali zasad je rano suditi. Kad imamo širenje u starijoj populaciji, populaciji s komorbiditetima, vidimo u Velikoj Britaniji da imamo slučaj smrti od omikrona. Ne možemo očekivati da se proberu jedinke koje su genetski snažnije, a da patogeno virus oslabi vremenom. Mi ne čekamo 50 i 100 godina. Imamo prevenciju, cijepljenje i terapiju. Imamo različite mogućnosti da utječemo na tijek pandemije”, objasnila je.

Vraneš je naglasila kako su dosad zabilježene uglavnom blaže kliničke slike kod zaraze omikronom. Razlog tomu je i što su zaraženi uglavnom mladi. “U ovom trenutku imamo epidemiološke indikacije kad možemo sumnjati da je omikron. Ne bih ja rekla da to možemo po simptomima. Vrlo stare osobe, transplantirane osobe i osobe koje imaju komorbiditete, kod njih će nažalost biti teža klinička slika”, upozorila je mikrobiologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Booster štiti 75 posto'

Svim starijima od 18 godina preporuča primanje treće doze cjepiva, već tri mjeseca nakon druge, sukladno najnovijim preporukama HZJZ-a. “Dvije doze ne štite od omikron varijante, ali booster te zaštiti 75 posto. To što se netko cijepio prije godinu dana, nije zaštita od omikrona. Cijepljenjem dobivamo puno veću širinu protutijela. Osobe koje su se i cijepile i preboljele, one će se lakše oduprijeti hiperinfektivne varijante”, istaknula je Vraneš.

Analiza protutijela, pritom, nije nit vodilja za cijepljenje, upozorava: “Virus se izmijenio i pitanje je koliko ta protutijela štite od novog soja. To neće biti tako učinkovito u obrani od omikrona."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spremni na prilagodbu

Dodala je da su svi proizvođači cjepiva spremni proizvesti modificirana cjepiva. “S obzirom da su svi spremni i već su svi bili i prije kad smo vidjeli koliko se virus mijenja, vidi se da bi ovaj booster mogao 75 posto zaštititi ljude od svih težih oblika infekcije i hospitalizacije. Svi proizvođači mogu u 100 dana modificirati svoja cjepiva”, rekla je.

Komentirala je i antivirusne lijekove. “Imamo i dva antivirusna lijeka koja specifično djeluju na ovaj virus, ali sve skupa to mora zajedno ići k tome da se za jedno godinu dana eliminira pandemija. Imamo i sad antivirusne lijekove koji djeluju na sam virus i njegovu replikaciju. Ne mislim baš da je omikron zadnja varijanta virusa. Virus evoluira dalje. Mi puštamo virus da evoluira i da se brani”, poručila je mikrobiologinja Vraneš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo