Ništa od embarga / Hrvatska među glavnim izvoznicima oružja u Saudijsku Arabiju: prošle godine vojna industrija izvezla oružja u protuvrijednosti od milijardu i pol kuna

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatski izvoz mogao je ovih dana pretrpiti teži udarac, ali ga je na kraju spasilo to što Britanci imaju dobre trgovinske odnose sa Saudijskom Arabijom

10.11.2017.
22:16
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Četiri parlamentarne grupacije u Europskom parlamentu, Socijalisti, Liberali, Zeleni i Ujedinjena ljevica, zatražili su da se uvede embargo na izvoz oružja u Saudijsku Arabiju, prenosi Novi list.

Te su četiri grupacije krajem listopada poslale pismo Viskoj povjerenici za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije, Federici Mogherini, tražeći od nje da pokrene postupak uvođenja embarga na izvoz oružja u Saudijsku Arabiju, a kao povod su istaknuli posljednje kampanje bombardiranja Jemena od strane ove monarhije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima UN-a, u 2016. godini Hrvatska je bila četvrta izvoznica borbeneopreme u Saudijsku Arabiju te je izvezla oružja, streljiva i borbene opreme u protuvrijednosti od 87.632.766 dolara.

Embargo bi doista bio prevelik udarac za Hrvatsku kad se uzme u obzir činjenicu da je čitava hrvatska obrambena i vojna industrija izvezla oružja u protuvrijednosti od  milijardu i pol kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvom mjestu su Sjedinjene Američke Države, slijede Velika Britanija i Brazil, a odmah iza njih je Hrvatska.

To što je Britanija ispred nas po izvozu zapravo je jedan od razloga zašto do embarga neće doći. Naime, Federica Mogherini može pokrenuti proces uvođenja embarga, ali njega mora potvrditi svih 28 članica Europske unije, prenosi Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijska Arabija trenutačno pregovara o  kupnji i druge tranše borbenih aviona Eurofighter od Britanaca, a riječ je o 48 borbenih aviona, što bi u konačnici bio ugovor vrjedniji od šest milijardi eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo