NAKON SMRTI LIJEČNICE / Hrvatska liječnička komora uputila apel nakon smrti liječnice iz čakovečke bolnice

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Dodali su da je Komora pokrenula poseban telefon za psihološku podršku i savjetovanje za liječnike te im omogućila i niz digitalnih edukacija o mentalnom zdravlju

1.2.2024.
13:44
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Iz Hrvatske liječničke komore (HLK)  pozvali su u četvrtak na etičko izvještavanje o suicidu te solidarnost i toleranciju u društvu nakon smrti mlade liječnice, a osvrnuli su se i na probleme u zdravstvu upozorivši da je "neučinkovitost sustava izvor nezadovoljstva i liječnika i pacijenata".

Mlada liječnica iz čakovečke bolnice nedavno je pronađena mrtva u svom stanu u Zagrebu dan nakon što je na Facebooku objavljena gruba kritika na njezin rad te popratni uvredljivi komentari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HLK je izrazila sućut njezinoj obitelji, kolegama i prijateljima te je u priopćenju upozorila da je liječnička profesija izuzetno rizična za mentalno zdravlje, da su liječnici izloženi visokim razinama stresa i sindromu sagorijevanja te da su na poslu nerijetko izloženi verbalnom ili čak fizičkom nasilju, ali i napadima i uvredama na društvenim mrežama.

"Postoje službeni kanali kroz koje se može prijaviti nezadovoljstvo pruženom zdravstvenom zaštitom. HLK apelira na građane da u javnosti i na društvenim mrežama o radu liječnika govore onako kako bi htjeli da se govori o njihovu radu", istaknuli su iz Komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
strašno /

Smrt liječnice u Austriji šokirala zemlju: 'Antivakseri su joj prijetili smrću, plašili je...'

Image
strašno /

Smrt liječnice u Austriji šokirala zemlju: 'Antivakseri su joj prijetili smrću, plašili je...'

Pri tome su podsjetili da pozivi i poticanje na nasilje, te govor mržnje na društvenim mrežama predstavljaju kazneno djelo. 

Također, HLK je urednike i novinare pozvala da se pri izvještavanju o samoubojstvima pridržavaju smjernica Svjetske zdravstvene organizacije, upozorivši da znanstvena istraživanja potvrđuju da neetično medijsko izvještavanje o samoubojstvima može imati negativan utjecaj te potaknuti nova samoubojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga će HLK uputiti poziv Hrvatskom novinarskom društvu da zajedno pokrenu aktivnosti koje će dodatno osvijestiti važnost etičkog izvještavanja u prevenciji samoubojstava. 

Govoreći o problemima u hrvatskom zdravstvu, Komora je ocijenila da ono nije učinkovito organizirano, što građani osjećaju kroz smanjenu dostupnost zdravstvene skrbi, a liječnici kroz premorenost, iscrpljenost i ogroman psihički i fizički stres. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I liječnici i pacijenti žrtve su neučinkovitog javnog zdravstvenog sustava. To je ono na što se svi moramo fokusirati jer upravo ta neučinkovitost sustava je izvor nezadovoljstva i liječnika i pacijenata", poručili su.

Dodali su da je Komora pokrenula poseban telefon za psihološku podršku i savjetovanje za liječnike te im omogućila i niz digitalnih edukacija o mentalnom zdravlju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Plaće rasle, liječnici se spremaju za štrajk: 'Sustav se održava zahvaljujući dobroj volji liječnika'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo