uvođenje HZZO-a u državnu riznicu / Hrvatska liječnička komora: 'HZZO ne smije biti kasica prasica za krpanje rupa u državnom proračunu'

Image
Foto: Arhiva/Thinkstock.com

Apeliraju na državnu vlast da odustane od te namjere.

11.7.2017.
10:10
Arhiva/Thinkstock.com
VOYO logo

Hrvatska liječnička komora izražava zabrinutost najavom ponovnog uvođenja HZZO-a u državnu riznicu. Apeliraju na državnu vlast da odustane od te namjere. Postoji opravdana sumnja da je ponovni ulazak HZZO-a u riznicu inicijativa "dokazanih" financijskih stručnjaka i ekonomskih eksperata koji žele u zdravstvu ponovo uspostaviti financijski obrazac netransparentnog djelovanja u kojem bi svojevrsnim financijskim inženjeringom prikrivali i lažno prikazivali stvarni državni deficit. 

Njihovo propćenje donosimo u cijelosti: 

"Liječnička komora zabrinuta zbog najave vraćanja HZZO-a u državnu riznicu
Hrvatska liječnička komora izražava zabrinutost najavom ponovnog uvođenja HZZO-a u državnu riznicu. Apeliramo na državnu vlast da odustane od te namjere te da se počne odgovorno i u skladu sa zakonskim rješenjima odnositi prema zdravstvenom sustavu i zdravstvenim potrebama građana Republike Hrvatske.
Djelovanje HZZO-a izvan državne riznice pruža mogućnost sveobuhvatnog konsolidiranja financijskog poslovanja u zdravstvenom sustavu. Ono omogućava bolju i potpuniju kontrolu svih novčanih tijekova, objektivnije sagledavanje cjelokupnog financijskog poslovanja te pravovremenije i efikasnije reagiranje u cilju postizanja financijske održivosti sustava.
Naglašavamo da najveći dio duga u zdravstvu predstavlja zapravo dug države prema zdravstvenom osiguravatelju nastao zbog neplaćanja onih usluga koje je država obavezna plaćati iz općih poreza. Namjenski prikupljen „zdravstveni novac“ treba se isključivo plasirati u zdravstveni sustav, jer će se sustav u protivnom urušiti što će građanima onemogućiti dobivanje kvalitetne i pravovremene zdravstvene usluge.
Postoji opravdana sumnja da je ponovni ulazak HZZO-a u riznicu inicijativa „dokazanih“ financijskih stručnjaka i ekonomskih eksperata koji žele u zdravstvu ponovo uspostaviti financijski obrazac netransparentnog djelovanja u kojem bi svojevrsnim financijskim inženjeringom prikrivali i lažno prikazivali stvarni državni deficit. 
Hrvatska liječnička komora drži da je transparentnost financijskog poslovanja preduvjet uvođenja reda u cjelokupni zdravstveni sustav. Inzistiranjem na neovisnosti nacionalnog zdravstvenog osiguravatelja, zalažemo se za otvorene i čiste račune, suočavanje s realnošću i donošenje mjera koje će organizacijski i financijski stabilizirati sustav. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve dok država u potpunosti ne onemogući prelijevanje namjenskog zdravstvenog novca za druge proračunske stavke za Hrvatsku liječničku komoru krajnje je neprihvatljivo bilo kakvo dodatno financijsko opterećivanje građana u pogledu zdravstvenog osiguranja. 

HZZO ne smije biti kasica prasica za krpanje rupa u državnom proračunu, već treba biti odgovoran zdravstveni osiguravatelj koji će svojim transparentnim i racionalnim načinom poslovanja biti jedan od jamaca ukupne održivosti zdravstvenog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo