HRVATSKA KUPUJE FRANCUSKE BORBENE ZRAKOPLOVE F3R RAFALE? / Evo koliko bi ih trebalo biti i koliko će nas to na kraju koštati

Image
Foto: Screenshot/YouTube

Nakon službene odluke Vlade o prihvaćanju francuske ponude slijede pregovori o ugovoru, a ako bi ugovor bio potpisan ove godine, prvih šest aviona Francuska bi isporučila 2024. godine

20.5.2021.
14:33
Screenshot/YouTube
VOYO logo

U četvrtak je održana sjednica Vijeća za obranu koju su zajednički sazvali predsjednik Zoran Milanović i premijer AndrejPlenković. Razmatralo se pitanje nabave višenamjenskog borbenog aviona za potrebe Oružanih snaga. Vlada bi svoju odluku trebala donijeti na Dan Oružanih snaga, 28. svibnja.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, hrvatska Vlada odlučila se za kupnju 12 rabljenih francuskih borbenih aviona F3R Rafale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
MOGUĆ JE DOGOVOR? /

Milanović i Plenković danas na sjednici Vijeća za obranu o nabavi borbenih aviona; Evo što se Hrvatskoj nudi

Image
MOGUĆ JE DOGOVOR? /

Milanović i Plenković danas na sjednici Vijeća za obranu o nabavi borbenih aviona; Evo što se Hrvatskoj nudi

Riječ je o dvomotornom borbenom zrakoplovu, a kako doznaje Jutarnji, najstariji avion isporučen Hrvatskoj imao bi 10 godina. Hrvatsku bi cijeli paket, koji uključuje avione, obuku i naoružanje, koštao nešto manje od milijardu eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Vijeća za obranu Vlada je dobila podršku za kupnju borbenog aviona.

Moguća isporuka 2024.

Predsjednik Zoran Milanović nešto je kasnije rekao da Vladi nije dana preporuka koji bi tip aviona trebalo kupiti, ali kako se nada da su se on i premijer dobro razumjeli. Upitan je li mu poznato koji avion kupujemo, rekao je: "No comment".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon službene odluke Vlade o prihvaćanju francuske ponude slijede pregovori o ugovoru, a ako bi ugovor bio potpisan ove godine, prvih šest aviona Francuska bi isporučila 2024. godine, a preostalih šest, godinu dana kasnije.

Plenković nije ni potvrdio ni demantirao informaciju

"Riječ je o klasificiranim podacima. Niti jedan podatak u dvije godine, koliko je postojalo Međuresorno povjerenstvo, u cijelom procesu nije izašao u javnost. Tako ne želim i neću komentirati spekulacije koje su izlazile u pojedinim medijima, ali je zanimljivo da do danas nigdje ništa nije objavljeno", rekao je Plenković za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo