'ponestaje snage' / Hrvatska još traži 1816 nestalih u Domovinskom ratu: 'Informacije o grobnicama su u arhivima Srbije'

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Ponestaje snage, a često ponestaje i nade kod obitelji nestalih, ali svaki novi pronalazak grobnica, kao što je Bobota gdje su otkriveni ostaci civilnih žrtava iz Tenje

17.3.2023.
13:42
Emica Elvedji/Pixsell
VOYO logo

Hrvatska još traga za 1816 osoba od kojih 97 na području Osječko-baranjske županije, rečeno je u petak na tribini Udruga obitelji nestalih branitelja održanoj u Osijeku.

Na tribini pod nazivom „Pravo nestalih na identitet - pravo obitelji na istinu“, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri napomenula je da se najveći dio nestanaka veže uz hrvatsko Podunavlje, zatim za Banovinu i nekadašnji logor Bučje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći problem je, kaže, kvalitetna i dobra informacija, a najveći dio je u Srbiji.

"To je nešto što Hrvatska i Ministarstvo hrvatskih branitelja kontinuirano traže i zahtijevaju. Unatoč tome, nadležne službe u našoj zemlji, MUP i SOA, svakodnevno tragaju za informacijama i ljudima koji nam u toj potrazi mogu pomoći", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
analizirali dna /

Identificirano 6 osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu: Među njima 2 branitelja

Image
analizirali dna /

Identificirano 6 osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu: Među njima 2 branitelja

Smatra da su rezultati u posljednjih sedam godina to i pokazali jer su otkrivene masovne grobnice u Boboti i Marincima, pronađeni su posmrtni ostaci dva hrvatska policajca u Kukunjevcu i prije mjesec dana otkrivena masovna grobnice u Šarviz doli.

"To nam je trenutačno prioritet, ekshumacija je završila, čekamo rezultate DNA analize kako bi ih mogli predstaviti obiteljima", rekla je Paltrinieri, dodajući da se, paralelno s tim, već godinu dana rade opsežna terenska istraživanja na području Petrovačke dole, još uvijek aktivnog smetlišta, na području grada Vukovara na kojemu se nadaju pronalasku posmrtnih ostataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alvir: Ponestaje snage, ali svaki pronalazak budi nadu obiteljima nestalih

Predsjednica SUOZNHB-a Ljiljana Alvir naglasila je da se s istim i konstantnim problemom - nedostatkom informacija o grobnicama - susreću već 30 godina.

"Te informacije se nalaze u arhivima Srbije, i to je ono što bi trebalo pomoći nama, ali i njima, uvjetno govoreći njima, jer oni isto tako traže od Hrvatske rješenje pitanja nestalih osoba srpske nacionalnosti. To i je u hrvatskoj nadležnosti s obzirom da je riječ o hrvatskim državljanima, ali dio tih informacija se također nalazi u Srbiji", istaknula je Alvir napominjući da se politička retorika koju vodi Srbija i manipulira pitanjima nestalih nije promijenila kroz sve ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njezinim riječima, ponestaje snage, a često ponestaje i nade kod obitelji nestalih, ali svaki novi pronalazak grobnica, kao što je Bobota gdje su otkriveni ostaci civilnih žrtava iz Tenje, i na području Vukovara, ponovno bude nadu obiteljima da će i oni dočekati taj dan kada će moći pokopati svoje najmilije.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić dodao je da pitanje nestalih ostaje otvoreno jer Republika Srbija, kao i dio osoba koje žive u Hrvatskoj, a koje znaju istinu i znaju gdje se nalaze grobnice u kojima su pokopani hrvatski branitelji i civili, još uvijek šute i ne žele o tome ništa govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je da i dalje treba vršiti pritisak i inzistirati na tome i u toj nadi i vjeri da će se što prije pronaći svi nestali.

Tribinu je organizirala Udruga obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja Domovinskog rata Osijek, u suradnji sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja (SUOZNHB) i Ministarstvom hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo