Istražujemo - mijenja li se plava? / Hrvatska jedina u EU nema crvenu ili bordo putovnicu: ako vladajući odluče mijenjati dosadašnju plavu, to će građane dosta koštati

Hrvatska je jedina u Europskoj uniji koja nema crvenu ili bordo putovnicu, što je bila preporuka Bruxellesa. Naša je plava - ima li vlada to namjeru mijenjati?

28.12.2017.
18:30
VOYO logo

Hrvatski građani drže do identiteta pa i kada je riječ o boji putovnice.

Iako su sve zemlje nakon ulaska u Europsku uniju ovaj dokument promijenile u crvenu boju, jedino se hrvatska putovnica od državne samostalnosti još uvijek plavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crvena putovnica, koja bojom podsjeća na onu iz bivše Jugoslavije - nije obveza. Europska unija još je 1981. donijela preporuku da bi boje putovnica bilo poželjno unificirati.

''Osobno više volim plave, nego crvene,'', kazao je Lovro Kuščević, ministar uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će zasad i ostati, Vlada još ne razmišlja o promjenama.

''Nismo o tome razgovarali, pa dopustite da SE o svemu tome konzultiramo pa ćemo onda imat drukčiji stav", dodaje Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena dokumenta značila bi i veliki izdatak za građane, jer redovito izdavanje putovnice košta 355, a žurno čak 605 kuna.

Ivan Jakovčić, zastupnik u europskom parlamentu smatra da je interes hrvatske u bojama šengenskog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Definitivno je plava boja je divna boja jer to boja mojih očiju, međutim mislim da je jako važno da mi nešto pametnije napravimo, a to je da unificiramo boju putovnice sa šengenskim prostorom, sa  zemljama članicama EU. Ta boja mene ne asocira na neku prošlu državu mene asocira na boju terana Frankovke", dodaje Jakovčić.

Crvene putovnice odriču se i Britanci, koji željno iščekuju povratak u tradicionalnu plavu, kada se i službeno rastanu od Europske unije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo