po solidarnosti smo u vrhu europe / Hrvatska je spremna za prihvat izbjeglica: Kutina bi mogla postati dom za njih 130

Hrvatska je jedina zemlja osim Estonije koja je prihvatila veći broj od onog koji je tražila Europska komisija

10.9.2015.
19:07
VOYO logo

Kutina bi uskoro mogla postati dom za 130 izbjeglica. Živjeli bi u prihvatilištu za azilante na samom ulazu u grad. Da im u susjedstvo možda stižu Sirijci stanovnici su dobro prihvatili.

Devet godina Kutina živi s azilantima i nije uvijek bilo jednostavno. Imali su problema s kriminalom i krađama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je ovdje umjesto sto bilo 350 ljudi, to je bila situacija u kojoj su i građani osjetili nelagodu i bilo je dosta incidenata, međutim u zadnjih tri godine imamo zaista normalnu situaciju", rekao je gradonačelnik Andrija Rudić.

Probleme su riješili i kažu - izbjeglice će primiti kao svoje. Ponudit će im učenje hrvatskog, što god bude trebalo. S gradonačelnikom se slažu i stanovnici, koji su pokazali da grad od 14.000 stanovnika može biti multikulturalna sredina u kojoj žive ljudi svih religija i boja kože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga adresa u Hrvatskoj gdje će živjeti najveći broj izbjeglica je zagrebačko naselje Dugave. U hotelu Porin za njih je spremno 600 kreveta. Sada ovdje žive azilanti, no spremni su za nove stanovnike.

"Svi smještajni kapaciteti koji se trenutno ne koriste se mogu početi koristiti ukoliko će biti potrebno", rekla je voditeljica prihvatilišta za azilante Snježana Stanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ce primiti 1064 osobe koje neće živjeti kao izbjeglice.

"Osim zdravstvene zaštite, smještaja, prehrane u prihvatnom centru, to je i stavljanje na noge obitelji i pojedinaca. Mi smo napravili i listu onih zanimanja koja su deficitarna u Hrvatskoj", izjavio je ministar unutranjih poslova Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je jedina zemlja osim Estonije koja je prihvatila veći broj od onog koji je tražila Europska komisija. Da, po solidarnosti smo u vrhu Europe.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo