'Hrvatska je imala legitimnu osnovu za Oluju. No...'

'Praćenje suđenja u Haagu bilo je takvo da se nije moglo doznati zbog čega se sudi. Nije bilo elementarnih informacija zbog čega se zapravo sudi.

1.5.2011.
17:57
VOYO logo

Kazao je to predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac gostujući u emisiji Nedjeljom u 2, u kojoj je komentirao presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču .

Pupovac je kazao kako smatra da reakcije nakon izricanja presude generalima nisu stvorile nikakve otegotne okolnosti za normalan život građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj. No, obrecnuo se na medije, za čije je izvještavanje sa suđenja generalima kazao da su to bili "izvještaji odvjetnika ili novinara koji su služili kao servis odvjetnika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Feral Tribune je među prvima govorio o žrtvama, i to u vrijeme kada je to bilo veoma opasno. Poslije su im se pridružili i neki drugi mediji, no još je ostalo pitanje kontinuiranog činjenja zločina. Izgledalo je kao da je riječ o pojedinačnim zločinima koji se u ratovima događaju. Ova presuda bez ikakve sumnje na sve baca drugo svjetlo. Ako pogledate sažetak, obrazloženje, sedam točaka optužnice, vidjet ćete da je to bitno drugačije", kazao je Pupovac u emisiji HRT-a.

Nema sumnje da je bilo etničkog čišćenja

"U Hrvatskoj je, o tome nema sumnje, bilo etničkog čišćenja, jer što bi drugo bilo protjerivanje Srba iz urbanih, a onda i ostalih sredina", kazao je Pupovac. Dodao je i kako svi oni koji su išli u Oluju sa slobodarskim osjećajem moraju izazivati poštovanje svih, pa i njegovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je još i kako hrvatski građani koji su sudjelovali u HV-u ne bi smjeli u presudi prepoznati optužnicu protiv sebe, vlastite države i nacije, jer je Hrvatska imala legitimnu osnovu za Oluju.

"No, bilo je i onih koji su Oluju upotrijebili u druge svrhe", kazao je Pupovac. Objasnio je kako je odlazak Srba s područja tzv. Krajine bio je posljedica i utjecaja Miloševića na lokalne vođe, ali i poruka koje su bile slane s hrvatske strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se događalo na relaciji Zagreb - Beograd?

"Franjo Tuđman je bio iskren u svojim političkim namjerama i u više je navrata ponovio kako u RH nikada više neće biti više od 3 do 4 posto Srba", napomenuo je Pupovac, dodavši da ljudi u Hrvatskoj sad postupno shvaćaju da su uskraćeni za neka saznanja o tome što se događalo, kao npr. o tome što se događalo na relaciji Zagreb - Beograd.

"Kakva je bila relacija između Zagreba i Beograda u to doba? Neprihvatljivo je da politički vođe jedne zemlje dogovaraju s vođama druge nešto o mojoj sudbini i sudbini mog zavičaja", rekao je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201104260184006 arti-201104130313006 arti-201104180251006 arti-201104180546006

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo