SUSRET U DUBROVNIKU / Hrvatska je domaćin foruma Jadransko-jonske inicijative, a ministar Kovač nam je otkrio je li zadovoljan

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska je u Dubrovniku domaćin predstavnicima osam zemalja, članica Jadransko-jonske inicijative

12.5.2016.
18:59
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Osam članica jadransko - jonske inicijative, svoje ciljeve uokvirili su Dubrovačkom deklaracijom, koja predviđa prije svega - bolju prometnu povezanost.

"Europska komisija ovdje će igrati ulogu podupiratelja i  koordinatora tako da možemo očekivati brzo pokretanja projekata", kaže povjerenica Europske komisije Corina Cretu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je ovo prilika i za kratke razgovore o teškim i otvorenim pitanjima. Ministrica europske integracije Srbije Jadranka Joksimović potvrdila je neformalan i kratki sastanak s ministrom Kovačem o blokiranju poglavnja 23 u pregovaračkom procesu sa Europskom unijom, a sa BIH gostima - još jednom potvrda dogovora o Pelješkom mostu.

"Ja sam uvjeren da ćemo tu pronaći puno razumijevanje za obostrane interese, Hrvatske da spoji svoj teritorij, a Bosne i Hercegovine da zadrži svoj slobodan prolaz na otvoreno more", uvjeren je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najzahtjevniji zadatak je izjednačiti razlike zemalja jadransko-jonske regije. Primjera radi, iako su u istoj inicijativi, prosječna plaća u Hrvatskoj je oko 5000-6000 kuna, a u Albaniji gotovo dvostruko manja. 

U RTL-u Danas smo o Forumu razgovarali s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem koji nam se javio uoči svečane večere kojoj je bio domaćin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolika je važnost Jadransko-jonske inicijative?

"Ona je jako istaknuta jer Hrvatska je trenutno predsjedavajuća. Pokazali smo da smo uspješni. Rukovodili smo se kriterijima solidarnosti, kooperativnosti i vodstva. Mi smo spojili četiri članice EU sa četiri zemlje koje nisu članice Unije. Možemo biti zadovoljni današnjim danom. Želimo da surađujemo na dobrobit građana na području zaštite okoliša, prometa, ribarstva i turizma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo