Josipović nije kritizirao već savjetovao predsjednicu / 'Hrvatska i Srbija bi trebale sklopiti međunarodni sporazum koji bi uklonio sve probleme branitelja'

'Pismo nije kritika predsjednici već upozorenje na moguću dramatičnost problema za naše branitelje i da je taj problem ozbiljan', poručio je Josipović u RTL Direktu

21.7.2016.
22:41
VOYO logo
Image
osvrnuo se na njezinu nadležnost /

Josipović pisao predsjednici: 'Zaustavite nekonstruktivnu histeriju koja šteti poziciji Hrvatske'

Image
osvrnuo se na njezinu nadležnost /

Josipović pisao predsjednici: 'Zaustavite nekonstruktivnu histeriju koja šteti poziciji Hrvatske'

Nakon što je SDP Laburistima okrenuo leđa, potporu su dobili od nekoliko sindikata, koji se rijetko kad politički opredjeljuju u predizborno vrijeme. Ivo Josipović i njegova 'Naprijed Hrvatska' ponadao se da će s njima u koalciju, ali ostao je na cjedilu.

S Čačićevim Reformistima i Bandićem neće jer kažu da su Laburisti ljevije od obojice, a Ivo Josipović će ovaj put na izbore bez saveznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S kim će, kako će i što će sad Ivo Josipović kazao nam je u RTL Direktu gdje je bio gost pa je najbolje da nam sam objasni svoje daljnje političke planove.

Končevski odbija koaliciju s vama, gdje je puklo?  

Mislim da je to šteta. Mi smo, naime, snažni zagovornici da se formira drugi jaki lijevi blok, posebno nakon što je SDP otišao negdje tamo prema centru i povezao se s ipak blago desnom strankom - HSS-om. Kao što vidimo, ideja da se formira takav blok nije prošla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zadnjim izborima ste bili u koaliciji s Radimirom Čačićem, sad ni on neće s Vama, s kim ćete? 

To je bila vrlo korektna suradnja, nismo napravili neki veliki rezultat, ali u koaliciju s Bandićem i sličnima ne pripadamo svjetonazorski i s njima ne možemo ići.

Zamjerili ste se i kolegama u SDP-u, gdje je s njima puklo, na predsjedničkim izborima?   

Mi nismo bili jedni od ekipa koja je postavljala snažne i tvrde uvjete. Smatramo da bi se moglo dogoditi da puno lijevih glasova ode uludo i to je nešto što nije dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali što vas tjera ponovo na izbore, izgubili ste predsjedničke, niste prošli na parlamentarnim, dakle poruka birača je dosta jasna? 

Ja kad sam izgubio, dobio sam izbore nego što je bilo koja lijeva koalicija ikada dobila glasova. Riječ je o novoj stranci koja nije nešto stara pa nije bila niti očekivati da ćemo neki veliki rezultat napraviti.

Ali što vam se tako omililo u politici, mogli ste biti sad ugledni profesor na Pravnom fakultetu ili predsjednik HAZ-u, je li ta politička moć kad ju jednom okusite doista toliko opojna? 

Recite vi meni, što vas tjera da budete na televiziji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja sam profesionalni novinar.

Tako je, i ja sam profesionalni političar i mislim da imam što ponuditi u politici, možda je manje važno da to budem samo ja. Ima puno mladih ljudi u našoj stranci koji imaju nešto za reći.

Što je sada vaša platforma na ovim izborima?

Ozbiljne društvene reforme, a ne podmetanja kao što je bilo do sada. To je tema za Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Nijedna stranka ne spominje dug Hrvatske, a mi ćemo to spominjati pa makar nikog ne zanimalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslali ste danas jedno kritično pismo Predsjednici zbog odnosa sa Srbijom, zašto mislite da je ona kriva?

Krivo ste razumijeli intonaciju. Pismo nije kritika predsjednici već upozorenje na moguću dramatičnost problema za naše branitelje i da je taj problem ozbiljan. Mislim da je bilo teško za očekivati da ako vi imate skoro isti zakon s istim efektima, da od druge države tražite da ona svoj isti zakon ukine. To nije bilo realno ni sada te prijetnje nisu realne. Podsjetio sam i na dogovor s Tadićem. Mi smo tada dogovorili 10 načela za međunarodni sporazum između Hrvatske i Srbije i taj bi sporazum sve ove probleme branitelja uklonio. Informirao sam je kakvih je tad bilo ideja, u moje vrijeme te da se dogovre kako će primijenjivati zakone. 

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo