HRVATSKA - GDJE JE MORE BISTRIJE OD NARODA: / Pokrenut internetski portal posvećen stilistici

Image
Foto: SCREENSHOT
11.2.2016.
7:26
SCREENSHOT
VOYO logo

Slogani "Nemate vi toliko akcija i popusta koliko ja nemam para", "Hrvatska – gdje je more bistrije od naroda" i mnoštvo sličnih, za autore su potreba da izraze svoju svakodnevicu te polemiziraju s političkim, kulturnim i društvenim pritiscima u kojima žive, a za stiliste primjeri različitih stilskih figura i motiva iz popularne kulture koji otkrivaju iznimnu jezičnu kreativnost i duhovitost svojih autora, kažu na portalu.

Prilozi tematiziraju prošlost i sadašnjost

Neposredan povod za pokretanje portala Stilistika.org bilo je objavljivanje elektronske knjige "Svijet stila, stanja stilistike". To je zbornik 17 rasprava s istoimenog skupa kojim je Katedra za stilistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu 2015. obilježila četrdeset godina postojanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su rekli u redakciji koju čine glavni urednik Krešimir Bagić te Anera Ryznar i Nikola Košćak, sredstva dobivena za tiskanje zbornika nisu bila dovoljna, pa su odlučili pokrenuti mrežne stranice koje bi bile spremište različitih stilističkih sadržaja dostupnih svima.

Objavljeni prilozi tematiziraju prošlost i sadašnjost te discipline koja spaja lingvistiku i književnost, nude stilistička čitanja važnih književnih tekstova, prikaze izdanja, upućuju na karakteristične pojave i stileme u aktualnim uporabama jezika, donose tematske abecedarije, studentske stilske vježbe, kritike itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne može bez metafora

U središnjem dijelu predstavljeni su stilovi Borisa Marune, Antuna Gustava Matoša i Ivana Slamniga, a u stilističkom arhivu tematizirana zagrebačka stilistička škola.

U uvodnom tekstu zbornika, Marina Katnić-Bakaršić radije stilistiku objašnjava metaforom raskrižja nego znatno češćom usporedbom s mostom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stilistika nije samo mjesto susreta lingvistike i književnosti već i njihovih povremenih rastanaka, kao i sastanka i rastanka semiotike, socijalnih znanosti i kulture u cjelini, kaže ona.

No, i jedna i druga pokazuje kako stilistika u svojim ključnim tumačenjima ne može bez metafora i da zbog toga nije manje ozbiljna i manje "odrasla" disciplina, kaže Marina Katnić-Bakaršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo