HRVATSKA DOBIVA SVOJ PRVI 'PAMETNI GRAD': / Dosad su već ukinuli poreze i komunalne naknade, a sad će se zauvijek riješiti i papira

Image
Foto: PIXSELL

Stotinjak poslovnih procesa odvijat će se na digitalni način, što će rezultirati uštedama u poslovanju, a donijet će i transparentnost gradskih procesa u trošenju novca.

17.1.2018.
21:57
PIXSELL
VOYO logo

Grad Bjelovar bi od iduće godine trebao postati prvi i jedini potpuno digitalizirani grad u Hrvatskoj. Radi se o projektu e-Bjelovar, teškom oko milijun kuna.

Uštede u poslovanju i transparentnost

Stotinjak poslovnih procesa odvijat će se na digitalni način, što će rezultirati uštedama u poslovanju, a donijet će i transparentnost gradskih procesa u trošenju novca, brže procese unutar Gradske uprave, ali i brže rješavanje poslova s građanima. Očekuje se da će se digitalizacijom upravo učinkovitost u radu službenika povećati za 30% , a osim toga, smanjit će se i troškovi, ističe se u priopćenju grada Bjelovara. Očekuje se smanjenje troškova za hladni pogon, što će rezultirati većom količinom novca za građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrebak: 'U Bjelovaru će se doista izgubiti papir'

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak kaže da grad ovim projektom postaje brži i učinkovitiji kako bi se stvorilo okruženje za stvaranje i rast. Primjerice, građani mogu dokumente dostaviti u pisarnicu, gdje se na njih udara štambilj. Dokumenti se potom skeniraju, a sken se digitalno prosljeđuje službenicima koji ih onda dalje rješavaju. 'Možemo reći da će se u Bjelovaru doista izgubiti papir. Printeri i papiri izlaze iz Gradske uprave, a skeneri i digitalni potpisi ulaze. Ne možemo stvarati dinamično gospodarstvo 21. stoljeća s birokratskim modelom iz prošloga stoljeća', rekao je Hrebak.

Taj bi se sustav trebao potpuno implementirati u Bjelovaru do kraja godine, a bit će potrebno još šest mjeseci za implementaciju u svim gradskim ustanovama. Dok digitalna strategija Ministarstva uprave Republike Hrvatske pretpostavlja da će prvi potpuno digitalizirani grad u Hrvatskoj biti za nekoliko godina, Bjelovar će to ostvariti već u 2019. Bjelovar je prošle godine najavio zabranu zapošljavanja u gradskoj upravi za sljedeće tri godine, pa je tako i masa plaća za zaposlenike gradske uprave smanjena za 250 tisuća na godišnjoj razini. Sve se radi s ciljem povećanja zaposlenosti u Bjelovaru za 500 ljudi u iduće dvije godine, a gradonačelnik Hrebak je ranije najavio da sve investitore od 2018. godine Grad Bjelovar oslobađa plaćanja komunalne naknade i komunalnog doprinosa te im daje zemljište za jednu kunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U OVOM GRADU NEMA ZAPOŠLJAVANJA IDUĆE TRI GODINE: /

Gradonačelnik odlučio i smanjiti broj zaposlenih

Image
U OVOM GRADU NEMA ZAPOŠLJAVANJA IDUĆE TRI GODINE: /

Gradonačelnik odlučio i smanjiti broj zaposlenih

Rat zaposlenicima bez diplome

Bjelovar je krajem prošle godine objavio rat i zaposlenicima bez diplome, na radnim mjestima na kojima se diploma ipak traži. Nakon provjere diploma i svjedodžbi za zaposlenike gradske uprave, ali i svih ustanova i poduzeća koja se financiraju iz gradskog proračuna, otkrivena su dva zaposlenika s krivotvorenim dokumentima – jedan je krivotvorio svjedodžbu, a drugi diplomu pravnog fakulteta. Obojica su dobila otkaz po sili zakona jer nisu imali stručnu spremu koja se tražila za zanimanja na koja su se prijavili i dobili posao.

Ukidanje poreza i komunalne naknade

Bjelovar je i prvi grad u Hrvatskoj koji je ukinuo poreze i komunalnu naknadu, postavši tako raj za poduzetnike. Bjelovar bi već ove godine trebao postati prvi tax free grad u Hrvatskoj. Radi se o projektu prema kojem se od 1. siječnja 2018. ukidaju porezi i komunalne naknade za sve novopridošle investitore. Taj potez će značiti i čak četiri milijuna kuna manje u gradskoj blagajni, no, uvjereni su u Bjelovaru, odluka da poduzetnicima izađu u susret će im se na kraju višestruko isplatiti. Osim zapošljavanja, poduzetnici će inputom troškova poboljšati uvjete rada, kao i plaće radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije sve u potrošnji, ključ je u razvoju'

'Ja sam dobio izbore na temu ‘pametnog grada’ i smatram da je moja odgovornost ispuniti ono što sam građanima obećao jer sam dobio njihovo povjerenje. Gradonačelnik sam velikog grada i smatram da on mora pozitivno rasti te da moramo mijenjati način razmišljanja političara i samo politiku te je usmjeriti na rad za građane i opći boljitak. Moj cilj je da ovakvim potezima ukažem i drugima da nije sve u potrošnji već da je ključ u razvoju’, rekao je u listopadu za Net.hr gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak. Dodao je da građani zbog toga sigurno biti zadovoljni, a za koncept pametnog grada koristit će se EU fondovi kojima će se nadomjestiti sredstva koja će se izgubiti na početku projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo