HRVATSKA DIPLOMACIJA DOŽIVJELA DEBAKL U EU: / Nikome ne pada na pamet službeni Zagreb pitati za mišljenje. Jasno je zašto

Image

Izvješće Europskog vijeća za vanjske poslove, utjecajnog think tanka sa sjedištem u Berlinu, smjestilo je Hrvatsku na predzadnje mjesto u koalicijskom potencijalu država članica Europske unije.

9.11.2018.
20:00
VOYO logo

U nedavno objavljenom izvješću uglednog think tank European Council on Foreign Relations (ECFR) o koalicijskim potencijalu članica Europske unije, Hrvatska je završila na predzadnjem mjestu.

Izvještaj na više od tisuću stranica, u kojem je sudjelovalo čak 877 stručnjaka, jasno govori kakva je pozicija Hrvatske u Europskoj uniji. Pojednostavljeno, nikome ne pada na pamet da zove službeni Zagreb za mišljenje, a službeni Zagreb se u to ni ne upliće što nas ostavlja opasno po strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je Hrvatska diplomatski u tako lošoj situaciji za Net.hr su prokomentirali sami akteri, dvojica iskusnih diplomata i političara - HDZ-ov Miro Kovač, bivši šef diplomacije i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i SDP-ov Joško Klisović, koji je bio i zamjenik ministrice vanjskih poslova, a sada je potpredsjednik spomenug saborskog Odbora.

Image
MIRO KOVAČ U INTERVJUU ZA NET.HR: /

'Hrvatska mora reagirati, u BiH se dogodio izborni inženjering'

Image
MIRO KOVAČ U INTERVJUU ZA NET.HR: /

'Hrvatska mora reagirati, u BiH se dogodio izborni inženjering'

'Moramo izraditi strategiju o jačanju utjecaja unutar EU'

"Neovisno o metodologiji i rezultatima studije Europskog vijeća za vanjske poslove, utjecajne nevladine udruge sa sjedištem u Berlinu, Hrvatskoj je potreba izrada nacionalne strategije o jačanju njezina utjecaja unutar Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako da takva strategija mora biti sastavni dio razvojnog modela Hrvatske - jer snažne, otporne, učinkovite državne institucije, konkurentno gospodarstvo i uspješna europska i vanjska politika čine jednu cjelinu", smatra Miro Kovač.

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Potrebno je izraditi nacionalnu strategiju o jačanju utjecaja Hrvatske u EU, smatra Kovač

'Nitko ne zna zašto bi s nama ušao u koaliciju'

Klisović kaže kako Hrvatska nije formulirala svoje politike. "Neprepoznatljivost Hrvatske u europskim krugovima i njezin slab koalicijski potencijal upravo svjedoči o tome da Hrvatska nije jasno definirala niti svoje prioritete kako vanjskopolitičke tako europske. I da nitko ne zna zašto bi s nama uopće ulazio u neku koaliciju", komentirao je Klisković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S time se slaže i izvješće. Naime, na pitanje "Koga će vaša vlada kontaktirati kada je zainteresirana za neku političku temu u Europskoj uniji?'' Hrvatska je dobila samo devet glasova od mogućih 3377 i to kao rezervna opcija. "Druga stvar je da se očigledno procjenjuje naš ukupni utjecaj unutar Europske unije. Toliko smo mali da nitko ne dobije previše ako radi s nama neku značajniju koaliciju", napominje Joško Klisković.

"I to je ustvari poražavajuće za Hrvatsku i s time da ipak moramo imati na umu da je Hrvatska vrlo kratko članica Europske unije", ističe i dodaje da se ova vrsta utjecaja koja trenutno podiže kvalitetu koalicijskog potencijala stvara godinama tako da Hrvatska ne može samim svojim ulaskom odjedanput postati toliko značajna da svi hoće s njom koaliciju ili posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što su naši prioriteti?

"Ali da mi nismo počeli taj proces, to je već druga stvar. Čini se da nismo započeli taj proces, a prvi korak u tome je da vi definirate svoje prioritetne teme i da se kroz njih profilirate da svatko u Europskoj uniji zna da kada se o tim temama razgovora da se ne može zaobići Hrvatsku". Istaknuti diplomat smatra da to Hrvatska do sada nije napravila i ovo do sada članstvo Hrvatske u Europskoj uniji je više kao da pokušavamo shvatiti kako Unija radi nego da pokušavamo članstvo za promicanje hrvatskih interesa u samoj uniji.

"Kod nas se na kraju sve svede na to koliko ste novca iz fondova preuzeli, što nije poanta, što nije misao članstva u Europskoj uniji. To je samo jedan od alata, jedan od mehanizama država ima na raspolaganju da može koristiti, ali to nije zašto smo isključivo ušli u Europsku uniju", kazao je poznati SDP-ovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontakti sa Slovenijom i Austrijom

Klisović kaže kako je, kada je bio ministar bio kreator ideje bliže komunikacije sa Slovenijom i Austrijom. Naime, manje su države u EU snažnije povezane, a Slovenija i Austrija tada nisu imale takav jedan čvršći blok s kojim bi nastupali unutar same EU.

"Taj je prijedlog pao na plodno tlo u Sloveniji i Austriji i mi smo onda počeli tu neku vrstu suradnje koja je kulminirala i s premijerskim sastancima“, navodi Joško Klisović koji smatra da je to prvi neki korak u stvaranju tih nekih koalicija u povećavanju svojeg utjecaja u Europskoj uniji. "Samo to treba naravno održavati, njegovati i treba biti konstruktivan i produktivan“, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

Morali bismo postaviti prioritete naše politike u EU, upozorava Klisović

Odnosi sa susjedima su važni, ali...

"Što znači da u drugoj fazi morate imati političku agendu koja vas okuplja i kroz koju Hrvatska profilirate. To mi je, moram priznati, u zadnjih par godina nedostajalo. Ja ne znam po čemu je Hrvatska unutar Europske unije izgradila svoju prepoznatljivost."

"I to ne po pitanju odnosa s Bosnom i Hercegovinom ili Srbijom, nego pitanjima koja su od zajedničkog interesa građana Europske Unije. Naravno, odnosi sa susjednim državama su važni, ali govorimo o drugom karakteru pitanja i to pitanja koja su stalno na agendi Europske Unije, pitanja koja su jednako važna za onog u Finskoj kao onog u Hrvatskoj i u Irskoj", zaključuje Klisović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo