HRVATSKA ĆE DO KRAJA GODINE PRIMITI 150 SIRIJSKIH IZBJEGLICA: /

Bit će premješteni iz Turske, a iduće godine stiže dodatnih 100

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
5.10.2017.
11:56
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska se, naime, u srpnju 2015. godine, sudjelovanjem u Programu Europske unije za preseljenje državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite, obvezala prihvatiti do 550 osoba - 150 po osnovi preseljenja iz trećih država i 400 osoba po osnovi premještanja iz drugih država članica EU-a, a sada je taj broj povećan za još 100 osoba.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da će ove godine Hrvatska prihvatiti 150 građana Sirije koji su trenutačno u Turskoj, a iduće godine dodatnih 100.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Planira se da prva skupina preseli u Hrvatsku do kraja studenoga ili početkom prosinca ove godine, a tijekom 2018. Hrvatska može preseliti dodatnih 100 ljudi', rekao je ministar Davor Božinović.

Iako na razini Europske unije nisu donesene nove odluke o sudjelovanju u Programu u razdoblju od 2018. do 2020. godine, tijela EU-a pozivaju države članice da nastave i pojačaju svoje aktivnosti u preseljenju izbjeglica na svoja područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to, Hrvatska kao članica koja podržava načelo solidarnosti i pravedne podjele odgovornosti, tijekom 2018. godine može preseliti dodatnih 100 državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva, stoji u obrazloženju odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo