isplati se pušiti, ali ne i jesti / Hrvati su standardom na dnu EU-a, ali cijene u supermarketima su kao da smo najbogatiji

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Jedino što nam je u skladu sa standardom su cijene duhana, koje su nam na 56 posto europskih, pa možemo slobodno reći da se u Hrvatskoj isplati jedino pušiti, ali ne i jesti

18.6.2016.
9:44
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Hrvatska je pri samom dnu po standardu, da se dijele medalje za tri najgore zemlje u Europskoj uniji, srebro bismo podijelili s Rumunjskom. Lošiji od nas prošle su godine bili samo Bugari, piše Slobodna Dalmacija.

Za europskim prosjekom zaostajemo 42 posto, uspjeli smo ostvariti svega 58 posto od prosječne individualne potrošnje po stanovniku u EU-u, a Bugari su najlošiji s 51 posto. Po stvarnoj individualnoj potrošnji, odnosno po Actual Individual Consumption (AIC), koja uključuje sve proizvode i usluge koje kućanstvo koristi te bolje pokazuje stvarnu potrošnju, treći smo od dna, a taj isti rang zaradili smo i na ljestvici BDP-a po stanovniku. I on nam je dosegnuo 58 posto od prosjeka EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska sa standardom koji je svega 58 posto prosjeka EU-u nema cijene koje toliko zaostaju, hrvatske cijene su mnogo bliže Europi i gotovo su nekim kategorijama proizvoda uhvatile taj prosjek.

Cijene nam nisu najveće u Europi, tu smo negdje, na sredini: cijene kruha u Hrvatskoj su na 94 posto europskog prosjeka, niže su, primjerice, u Nizozemskoj gdje kruh košta 90 posto europskog prosjeka, a jeftiniji je u još devet zemalja. Jedino što nam je u skladu sa standardom su cijene duhana, koje su nam na 56 posto europskih, pa možemo slobodno reći da se u Hrvatskoj isplati jedino pušiti, ali ne i jesti. Standardom smo daleko od Europe, a cijenama smo joj za vratom, dodaje Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo