ministarstvo upozorava / Hrvati, oprez ako putujete u Kataloniju! Savjetuje se izbjegavanje područja demonstracija

Image
Foto: AP Images

U Kataloniji je počeo opći štrajk, a u Barceloni se očekuje više stotina tisuća prosvjednika

18.10.2019.
16:50
AP Images
VOYO logo

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je građane na oprez prilikom putovanja u Kataloniju gdje se već peti dan održavaju prosvjedi zagovornika nezavisnosti zbog presuda njihovim liderima.

"Hrvatskim državljanima savjetujemo povećani oprez u Barceloni i drugim mjestima u Kataloniji. Savjetujemo izbjegavanje područja demonstracija, oprez u blizini velikih okupljanja ili prosvjeda, praćenje lokalnih medija, razmatranje mogućnosti alternativnih prijevoznih sredstava te informiranje prijatelja i obitelji o svojoj sigurnosti", navedeno je u obavijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak je u Kataloniji na sjeveroistoku Španjolske počeo opći štrajk, a u Barceloni se očekuje više stotina tisuća prosvjednika. Oni traže puštanje na slobodu zagovornika nezavisnosti te pozivaju na odcjepljenje od Španjolske.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosvjedima ozlijeđeno 300 osoba

Španjolski premijer Pedro Sánchez i španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekli su u petak na konferencijama za medije u Bruxellesu i Madridu kako se turisti ne trebaju bojati za sigurnost te bez problema mogu posjetiti Barcelonu i druge katalonske gradove.

Odnos Madrida i Barcelone zaoštrio se nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine. Referendum je zabranio Ustavni sud i posljedično proglašenje Republike Katalonije. Dužnosnici su osuđeni zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je potaknulo nasilne prosvjede tijekom kojih je u posljednja četiri dana ozlijeđeno oko 300 osoba, postavljane su barikade, paljeni kontejneri za smeće, a na policiju su bacani molotovljevi kokteli. Policija je uzvratila palicama i sredstvima za rastjerivanje okupljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo