HRVATI NEMAJU NOVCA NI NAVIKE ODLAZITI U RESTORANE: /

Četvrtina ih nikada ne jede izvan kuće

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
7.5.2018.
22:30
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Skoro četvrtina građana Hrvatske, njih 22 posto, nikada ne konzumira topli obrok izvan kuće, odnosno nikada ne odlazi objedovati u restorane. Iako Hrvatska ima vrlo dobru ugostiteljsku i gastronomsku ponudu, mnogi građani ako i jedu izvan kuće, onda pregrizu nešto 's nogu' iz pekarinice ili 'fast fooda', što ne govori samo o gastronomskim navikama već ponajprije o standardu građana.

Podatak o 22 posto građana koji nikada ne objeduju (ručaju ili večeraju) izvan kuće dobila je Hrvatska agencija za hranu (HAH) u sklopu prvog nacionalnog istraživanja o prehrambenim navikama odrasle populacije u Hrvatskoj, piše Glas Slavonije. To je istraživanje provedeno na uzorku od dvije tisuće građana u dobi od 18 godina do 64 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVO NE NARUČUJTE NI ZA ŽIVU GLAVU: /

Osoblje restorana progovorilo o najodvratnijim stvarima koje se tamo događaju

Image
OVO NE NARUČUJTE NI ZA ŽIVU GLAVU: /

Osoblje restorana progovorilo o najodvratnijim stvarima koje se tamo događaju

"Mnogi si odlazak u restoran ne mogu priuštiti"

Prema tim podacima Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji izradio je profil osobe koja jede izvan kuće. A prema tom profilu, oni građani Hrvatske koji odlaze u restorane u prosjeku su obrazovaniji i boljeg imovinskog stanja te idealnog indeksa tjelesne mase. Činjenicu da osobe narušena zdravlja nikada ne jedu vani, voditeljica spomenutog istraživanja dr. sc. Darja Sokolić, načelnica Odjela za upravljanje podacima i prehranu Hrvatske agencije za hranu, vidi kao smjernicu ugostiteljima da prilagode svoje jelovnike kardiovaskularnim bolesnicima ili dijabetičarima.

Prof. dr. sc. Nevenka Čavlek s Katedre za turizam zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, kazala je, pak, za Glas Slavonije da ju rezultat istraživanja nimalo ne čudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu samo generalno reći kako me to ne čudi, s obzirom na postotak ljudi u zemlji koji radi za minimalnu plaću, koliki postotak ljudi prima minimalnu mirovinu ili koliki je postotak ljudi bez posla. Mnogi si odlazak u restoran jednostavno ne mogu priuštiti. Zašto u našim gradovima "cvjetaju" pekarnice? S kruhom i malo salame netko će si napuniti želudac. Mnogi će posegnuti za brzom hranom, koja je također daleko jeftinija od toplog jela u restoranu", kaže prof. Čavlek.

Tri hrvatska restorana s Michelinovim zvjezdicama

Ona ističe kako, kao i u turizmu gdje na globalnoj razini samo 7 posto stanovništva turistički putuje, u restoranima imamo osobe koje imaju običaj tamo odlaziti na objed i one koji si to nikada ne mogu priuštiti.

"Osim toga, mnogi ljudi koji žive na selu nemaju takve potrebe, a ni mogućnosti, jer na selu nerijetko i nema restorana. Većim razvojem ruralnog turizma, posebice u Slavoniji i Baranji, to se umnogome može promijeniti", kazala je prof. Čavlek.

Inače, početkom ožujka objavljen je prošireni popis hrvatskih restorana s Michelinovim zvjezdicama i preporukama, što predstavlja određeno jamstvo kvalitete ponude, usluge i jela u tim restoranima. Po jednu zvjezdicu imaju šibenski Pelegrini i dubrovački 360º te rovinjski restoran Monte, dok Michelinove preporuke ima 55 restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo