Bilo ljeto ili Zima, Vladimir Škrobo Bajo u Karancu svakoga tjedna topi čvarke.
Ne boji se Baja tvrdnji da je čvarak kancerogen i ne razmišlja o dijeti povrćem.
"Pa to je ipak, kad nešto zagrizeš, zagrizeš nešto kvalitetno. Znaš da je to to. Povrće je dobro za salatu. Čovjek kada je postao lovac prvo je lovio meso", objasnio je Bajo svoju logiku.
U pušnici Petra Dobrovca, slavonske su delicije na dimu i čekaju blagdane. I pojest će se sve do zadnje, ma koliko kancerogene bile.
"Ja u to ne vjerujem, ni na kraj pameti mi nije da prestanem jesti kobasicu, kulen, slaninu i šunku. Ako pređem na blitvu i na mrkvu moj kraj je za kratko vrijeme i ja sam onda pod lipama", izjavio je Petar Dobrovac.
Isto razmišljaju i veliki proizvođači slavonskih delicija.
"Ovaj naš kulen koji je proizveden na tradicionalan način sigurno nije kancerogen. Zaista znamo odakle dolazi meso i čime je hranjeno", izjavila je potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić.
A ni kulenu prodaja ne pada.
"Smatram da će konzumenti koji vole taj tip proizvoda će ostati naši vjerni potrošači", rekao je Miodrag Komlenić, predsjednik predsjednik udruge proizvođača kulena.
I svi se slažu u jednome. Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ne vjeruju odviše.