Zrači sve oko nas /

Hrvati mobitele nose u krevet, na toalet, drže ih čak ispod jastuka: Kako se zaštititi od zračenja?

Sreća je da su iz dana u dan mobiteli sve pametniji i zrače puno manje nego prijašnji

5.2.2019.
6:30
VOYO logo

Svakoga dana na gotovo svakome mjestu izloženi smo zračenjima. Hrlimo na mjesta s wi-fi mrežom bez koje više ne znamo živjeti.

Telefona, tableta i drugih pametnih uređaja koji emitiraju zračenja sve je više. Ali postoji način kako se zaštititi od njihova štetnog utjecaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrači sve oko nas, a ipak se svih tih izvora zračenja, poput pametnih telefona, teško i gotovo nemoguće odreći.

"Zašto moramo biti oprezni? Zato što nemamo dosta podataka o tome što se zapravo događa nama kad smo izloženi toj vrsti zračenja. U krajnjoj liniji zato je to zračenje od strane svjetske zdravstvene organizacije i kategorizirano u onu famoznu skupinu kancerogena skupine 2B", kazala je Jelena Macan, liječnica na Institutu za medicinska istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema rezultatima istraživanja Pametni (telefonski) odnosi, 53 posto građana Hrvatske mobitel nosi i u krevet,  33 posto svoje mobitele nosi i na toalet, a čak 11 posto ga drži ispod jastuka.

"Ako držimo svoj mobitel koji je uključen, neka bude metar udaljen od nas. Ako je ruter u našem stanu neka bude metar udaljen od nekakvog mjesta na kojem ćemo se mi nalaziti, okupljati, sjediti, nešto raditi. Baby monitori neka ne budu unutar metra od mjesta gdje baba spava", rekla je Macan.

"Kada je mobilni uređaj u zrakoplovnom modu onda ne emitira zračenje ili je ono neznatno. Isto tako koristiti prilikom razgovora slušalice, ali ne bežične nego žičane slušalice", kazao je Zdravko Anđel, predsjednik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja.

Zrače i letovi pogotovo oni prekooceanski. Manje zrače noćni nego dnevni. Zrače i utičnice, ali zanemarivo. Preporuka je i isključivati bežični Internet kad vam nije potreban jer i wi-fi zrači. A razliku čini i trenutak kada se slušalica prislanja uhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveća snaga i najveća doza koju dobivamo je onaj čas kad uspostavljamo poziv. Ili kad mi zovemo nekoga ili kad netko zove nas", rekla je Macan.

Sreća je da su iz dana u dan mobiteli sve pametniji i zrače puno manje nego prijašnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo