HRVATI SE VRAĆAJU OMILJENIM ŠOPING MEKAMA: / Od hrane do tehnike i namještaja - sve jeftinije, a još dobiju i povrat poreza

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Trećina zahtjeva za povrat PDV-a, koji je u BiH tek 17 posto, odnosi se na pet slavonskih graničnih prijelaza, a stranci su u prvih pet mjeseci ove godine u BiH kupili robu u vrijednosti 92,

7.6.2020.
8:15
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

Nakon dva i pol mjeseca, otvorene su granice prema Srbiji te BiH, a to su smjesta iskoristili stanovnici Slavonije, koji i inače tamo obavljaju šoping. U Srbiji, najčešće se kupuje duhan koji je u Hrvatskoj za trećinu skuplji. Po osobi se u Hrvatsku smije unijeti jedna šteka cigareta. Od alkoholnih pića, smije se prenijeti jedna litra žestokog pića te 16 litara piva.

Image
GRANICA TEK OTVORENA, A HRVATI NAVALILI U SRBIJU - IMAJU DOBAR RAZLOG: /

'Puno je povoljnije, mislim da sam ušparao oko 100 eura'

Image
GRANICA TEK OTVORENA, A HRVATI NAVALILI U SRBIJU - IMAJU DOBAR RAZLOG: /

'Puno je povoljnije, mislim da sam ušparao oko 100 eura'

Slično je i s BiH kojoj gravitiraju stanovnici županjske Posavine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ljudima je drago da se život vraća u normalu'

"Jedva sam dočekao ići u Orašje zbog duhana. Za pola kilograma platio sam 50 kuna", kaže za Glas Slavonije Anto K. iz Županje. I supružnici Marić iz Vinkovaca prošle su se srijede uputili u Orašje. "Ovo nam je baš nedostajalo. Obavili smo veliki šoping, kćerka nam u subotu slavi rođendan i pripremamo feštu. Kupili smo pivo, sokove, majonezu za francusku salatu, materijal za kolače, svježi sir, vrhnje, grickalice.

Račun je bio veći od 100 konvertibilnih maraka, čime ostvarujemo pravo na povrat PDV-a. Još smo svratili i na ćevape u Aromu. Baš su nas srdačno dočekali, ondje smo već stalni gosti i ljudima je drago da se život vraća u normalu", kaže obitelj Marić. Granicu su, kažu, bez problema prešli s osobnom iskaznicom, bez posebnih mjera i uputa, osim dezinfekcije ruku na ulazu u trgovine i ugostiteljske objekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko granice se kupuje gotovo sve - od špeceraja, lijekova, odjeće, obuće, pa do kućanskih uređaja, bijele tehnike i namještaja, stolarije. U BiH se pune i automobili, osobito u vrijeme visokih cijena benzina prije epidemije.

Koliko su zatvorene granice bile udar (ili čuvanje gospodarstva, - ovisi s koje strane granice se promatra) najbolje pokazuju brojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvostruko manji promet nego lani

Stranci su u prvih pet mjeseci ove godine u BiH kupili robu u vrijednosti 92,5 milijuna kuna , a prilikom napuštanja carinskog prostora BiH na graničnim prijelazima podnijeli su 75.426 zahtjeva za povrat PDV-a u iznosu 13,5 milijuna kuna. Usporedbe radi, u uistom razdoblju prošle godine, potrošeno je dvostruko više – čak 192 milijuna kuna, a tražio se povrat poreza od približno 28 milijuna kuna, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Trećina otpada na slavonske granične prijelaze

Više od trećine ukupnog traženog iznosa povrata PDV-a u prvih pet mjeseci 2020. odnosi se na pet graničnih prijelaza koji vode prema Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dostupnim podacima, piše Glas Slavonije, Slavonci u šoping-centrima oraške i brodske Posavine ostavili približno devet milijuna KM (34,9 milijuna kuna), a u prvih pet mjeseci 2019. dvostruko više, 18,6 KM (72 milijuna kuna).

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo