ISTAKNUTA LIČNOST / Hrvati iz Australije 'zagrmjeli': 'Zar on nije zaslužio počast? Bio je pokazatelj kakva budućnost čeka hrvatski narod'

Image
Foto: Profimedia

Nadamo se da će hrvatska država odati odgovarajuće priznanje dr. Anti Starčeviću prigodom 200. godišnjice njegova rođenja, poručili su

23.2.2023.
13:06
Profimedia
VOYO logo

Ove godine obilježava se 200. godišnjica rođenja dr. Ante Starčevića (23. svibnja 1823. – 24. veljače 1896.) hrvatskog političara, pravnika, pisca, koji je još za života nazvan Ocem Domovine.

Tim povodom skupina australskih Hrvata poslala je hrvatskim institucijama pismo zamjerke jer smatraju da se istaknutoj hrvatskoj povijesnoj ličnosti ne odaje zaslužena počast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PERO ĆORIĆ PRIJAVLJEN ZBOG KRAĐE: /

Iz stranke je maznuo i kip oca domovine Ante Starčevića? 'Postoji opasnost da te stvari sakrije ili uništi'

Image
PERO ĆORIĆ PRIJAVLJEN ZBOG KRAĐE: /

Iz stranke je maznuo i kip oca domovine Ante Starčevića? 'Postoji opasnost da te stvari sakrije ili uništi'

"Bio je Starčević mnogo više od titularnog oca nacije, bio je njen vodič, tumač i pokazatelj kakva budućnost čeka taj narod ako se odlučno ne postavi na svoje vlastit noge, krilatici ni Pešta ni Beč, trebalo je nadodati ni Beograd, jer je bio od prvih koji je uvidio kuda nas to zajedništvo vodi", navode u pismu, koje prenosi Fenix magazin, te dodaju:

"Prije sto deset godina Starčević je zagovarao načela koja su danas i suvremena i aktualna, načela na kojima se temelji politika građanskih prava i nacionalnih manjina, zagovarao je ideje koje karakteriziraju današnji svijet. Dokaz da je njegova politička i pravna svijest bila ispred mnogih njegovih suvremenika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

200. godišnjica rođenja

"U vidu ovakve ličnosti, karaktera, za očekivat je da će mu današnja hrvatska država odati odgovarajuće priznanje prigodom 200. godišnjice njegovog rođenja s time da će za tu priliku Hrvatska pošta izdati prigodnu poštansku marku. Apeliramo da hrvatska Vlada po tom pitanju učini sve što je u njezinoj moći", ističu te zaključuju:

"Hrvati u iseljeništvu su se godinama redovito sjećali dr. Ante Starčevića u lipnju svake godine, kad se slavi dan sv. Ante. Bio je to i povod da se njegovim primjerom ohrabrimo i ustrajemo u radu za ostvarenje hrvatske državotvorne ideje, a to je hrvatska država, današnja RH. On je nažalost nije doživio, ali je zato bio i ostao kamen temeljac svim budućim težnjama i ostvarenjima hrvatske državotvorne ideje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo