Hrvati, Europa vas dočekuje raširenih ruku

Ne, ne treba se bojati. Vidjet ćemo kako će stvarnost izgledati za 17 mjeseci.

22.1.2012.
22:45
VOYO logo

Razgovarali smo s čelnikom Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, Paulom Vandorenom, o povijesnome hrvatskom "da" Europskoj uniji.

Kako komentirate izlaznost hrvatskih građana na referendum? Je li premala? Mislim da je ishod glasova onih koji su izašli, vrlo pozitivan, pa sam vrlo zadovoljan rezultatima. Naravno, bilo bi bolje da je izašlo više glasača. No, to je odluka građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako objašnjavate tu malu izlaznost, promatrali ste kampanju? Nisam u potpunosti siguran. Moram iskreno reći da je stanovit broj građana bio neodlučan i da su zbog tog oklijevanja odlučili ne izaći.

Najeuroskeptičniji dio Hrvatske je Dalmacija, gdje se nalazi većina hrvatskih brodogradilišta. Znam, znam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavljam da se oni boje da će ih morati zatvoriti zbog EU. Prvo ću reći da nisam vidio te detaljne podatke, ali imam dojam da je glas "za" snažan u cijeloj zemlji. Svjestan sam skepticizma u Splitu i Rijeci zbog brodogradilišta, ali moramo se znati nositi s tim problemima. Ohrabrivao sam Vladu brojnim svojim izjavama zadnjih dana da zaista nastave s privatizacijom. Bit ću ponovno vrlo jasan: ne zato da bi ispunili uvjete za primanje u EU, već zato da bi radnicima osigurali poslove.

Mislite da će se to postići privatizacijom? Očigledno, to je cilj. A to je dio onoga što je Vlada putem tendera i pokušavala napraviti. Mislim da nema vremena za bacanje i da treba zgrabiti tu priliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali u Poljskoj je privatizacija dovela do zatvaranja brodogradilišta. Svjestan sam toga, različita su iskustva različitih zemalja članica. Ali, suočimo se sa stvarnošću! Trebamo uhvatiti ovu priliku i pokušati osigurati poslove kompanijama koje su dale svoje ponude. Čini se da imaju ideje kako učiniti ta brodogradilišta profitabilnim, i to ne smijemo zanemariti.

Gdje leži najveća šansa za Hrvatsku u EU, po Vašem mišljenju? Najveća šansa? Mislim da je važno da će se građani, budući da je velika većina njih glasala u korist postajanja dijelom Unije, osjećati kod kuće u Uniji! 27 članica EU očekuju 28. članicu otvorenih ruku i to je ključna poruka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako gledate na naš budući eventualni ulazak u fiskalnu uniju i sudjelovanje u radu Europskom stabilizacijskom mehanizmu (European Stability Mechanism)? Treba na to gledati korak po korak. Danas je "D" dan, kada su građani odlučili da su zaista za pridruživanje Uniji. Do prvog srpnja 2013. godine će postati članicom, pa vidimo što će se tada događati. Prerano je sada govoriti o tim temama vezano za Hrvatsku.

Imamo li pravo se pribojavati funkcioniranja tih izmjena koje se upravo događaju u Uniji? Ne, ne treba se bojati. Vidjet ćemo kako će stvarnost izgledati za 17 mjeseci. specijal-201012070191004-EU - ZA i PROTIV

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo