Hrvati će u Bruxellesu zarađivati i do 6.600 eura

Hrvati, a pogotovo Hrvatice, imat će prigodu za zapošljavanje diljem EU-a, a najambiciozniji i u tijelima Europske komisije i drugih institucija.

20.8.2011.
17:21
VOYO logo

Europske institucije, druga tijela EU-a i agencije uskoro će otvoriti radna mjesta i za hrvatske državljane. Posebni natječaj za zapošljavanje hrvatskih državljana u institucijama i agencijama Europske unije na neodređeno vrijeme bit će raspisan nakon potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske za članstvo u EU-u.

Nakon toga hrvatski će državljani moći sudjelovati i u natječajima raspisanima za sve državljane zemalja članica Europske unije, potvrdili su u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom 2009. bio je raspisan CAST Croatia, prvi natječaj raspisan za hrvatske državljane, na kojem su se tražili djelatnici na određeno vrijeme, ali je popunjen samo manji dio ugovornih mjesta zbog toga što su pristupni pregovori završili kasnije od očekivanog. Ipak, EPSO (Europski ured za odabir zaposlenika) još čuva podatke kandidata koji su uspješno prošli testiranje, piše Slobodna Dalmacija.

Najniža plaća 1.847 eura

Da bi se osoba iz Hrvatske mogla uspješno prijaviti na natječaj, mora poznavati jedan od tri jezika na kojima se provodi testiranje i polažu ispiti SEnD engleski, francuski ili njemački. Prevoditelji moraju poznavati dva strana jezika. Za neke poslove, poput onih u političkim grupama u Europskom parlamentu, prijavljeni kandidati testiraju se na dva "veća", odnosno radna jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovorni službenici koji su zaposleni na određeno vrijeme imaju plaću od 1.847 do 6.599 eura. Najniža početna plaća stalno zaposlenog asistenta iznosi 2.654 eura, a uz to ima pravo i na 16 posto od plaće kao naknadu za život izvan svoje zemlje, te na još neke dodatke, primjerice, ako ima djecu.

Za zapošljavanje diljem EU-a imat će prigodu Hrvati, a pogotovo Hrvatice. Naime, više od dvije trećine zaposlenika iz novih članica čine žene, što je pozitivno utjecalo na postotak žena u Europskoj komisiji, koji se popeo na 52,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije moguće predvidjeti točan broj službenika iz Hrvatske koji će raditi za EU. Postoji mogućnost da i Hrvati dobiju prijelazno razdoblje u kojem će imati povlašteni tretman kod zapošljavanja.

S obzirom na broj stanovnika Hrvatske i Europske unije, te ukupni broj europskih zaposlenika od oko 55 tisuća, za EU bi moglo raditi 465 hrvatskih državljana. Broj bi mogao pasti na 443, ako se idućih nekoliko godina provede smanjenje broja zaposlenih od pet posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201107010833006 arti-201103210460006 arti-201103090272006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo