Novi nacionalni plan /

Hrvati će morati na testove za rak. Tko se ne odazove, plaćat će skuplje zdravstveno

Image
Foto: Guliver Thikstock

U planu se predlaže i maksimalno povećanje poreza na cigarete

14.11.2018.
7:40
Guliver Thikstock
VOYO logo

Ambiciozni Nacionalni plan protiv raka, koji su pisali stručnjaci pod vodstvom prof. Eduarda Vrdoljaka, predsjednika Hrvatskog onkološkog društva, ušao je u javnu raspravu. Ako se prijedlog usvoji i poprati odgovarajućim financijskim sredstvima, trebao bi svake godine sačuvati živote 7000 osoba, odnosno prepoloviti broj umrlih od raka od kojeg danas godišnje umire oko 14 000 ljudi u Hrvatskoj.

Osim što traži veća proračunska ulaganja, čije se financijske okvire u dokumentu uglavnom ne navodi, plan traži i veću odgovornost građana u prevenciji i pravodobnom otkrivanju zloćudne bolesti. Tako se, između ostalog, predlaže maksimalno povećanje poreza na cigarete koji bi se u cijelosti usmjerio u prevenciju i borbu protiv raka te skuplje zdravstveno osiguranje za osobe koje se ne odazovu na testove u okviru organiziranih probira za različite vrste raka – dojke, debelog crijeva, vrata maternice, prostate, pluća... Kad je o pregledima riječ, predlaže se naplata kompletnog pregleda pacijentu koji propusti zakazani termin ili ne podigne svoj nalaz nakon dijagnostičke pretrage, piše Novi list.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim građana, odgovornost se traži i od zdravstvenog sustava: prema Nacionalnom planu protiv raka više se ne bi smjelo dogoditi da se zloćudne bolesti dijagnosticiraju i liječe prastarom opremom, niti da plan liječenja i određivanje terapije ovisi o jednom liječniku. Traži se multidisciplinarni pristup koji će svakom pacijentu u Hrvatskoj osigurati jednaku kvalitetu liječenja, makar to bili i virtualni timovi za sredine gdje nema dovoljno specijaliziranih stručnjaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo