DO KRŠTENJA GOSPODINOVA / Hrvati bacaju borove. Pitali smo svećenika do kada ih držati: 'Ljude je strah dočekati pravoslavni Božić...'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL/Privatna arhiva

'Borovi se ne trebaju raskititi do Sveta tri kralja, nego se mogu imati do kraja božićnog vremena koje dakle traje do Krštenja Gospodinova. Ipak, neka stara tradicija i običaj u hrvatskom narodu je da jaslice i bor ostanu sve do Svijećnice, odnosno 2. veljače', kaže fra David Sedlar

6.1.2024.
10:40
Ivica Galovic/PIXSELL/Privatna arhiva
VOYO logo

Mnogi građani diljem Hrvatske već su jučer, a neki će i danas raskititi svoju jelku.

I dok mnogi govore da je ispravno ukloniti sve božićne ukrase na blagdan Sveta tri kralja, to ipak nije točno. Zato smo oko svega upitali fra Davida Sedlara, župnika i gvardijana župe sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio nam je da božićno vrijeme ne traje do današnjeg blagdana, nego do nedjelje iza Sveta tri kralja.

"To je nedjelja krštenja Gospodnjega, što ove godine pada na 7. siječnja, a ujedno se poklopilo i s pravoslavnim Božićem", kaže nam fra Sedlar koji je onda pojasnio i što je s raskićivanjem borova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Borovi se ne trebaju raskititi do Sveta tri kralja, nego se mogu imati do kraja božićnog vremena koje dakle traje do Krštenja Gospodinova. Ipak, neka stara tradicija i običaj u hrvatskom narodu je da jaslice i bor ostanu sve do Svijećnice, odnosno 2. veljače."

Zašto onda mnogi raskite i maknu ukrase tako brzo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BOGOJAVLJENJE /

Crkva danas slavi blagdan Sveta tri kralja. Znate li tko su oni bili i kako se obilježava u Hrvatskoj?

Image
BOGOJAVLJENJE /

Crkva danas slavi blagdan Sveta tri kralja. Znate li tko su oni bili i kako se obilježava u Hrvatskoj?

"Ljude je strah dočekati pravoslavni Božić s jelkom jer onda imaju u glavi ono 'što ako će ljudi misliti da su pravoslavci'. Ono što je zanimljivo je to što pravoslavci ne okite jelku nego unose u kuću hrastovu granu. Po tome se i razlikujemo što kitimo, mi jelku, a oni hrastovu granu", objašnjava svećenik.

Upitali smo fra Sedlara i što on predlaže svojim župljanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predlažem da slobodno dočekaju kraj božićnog vremena, znači do Krštenja Gospodinovog koje pada 7. siječnja ili kako je to tradicija kod nas Hrvata da ostave do Svijećnice. Na kraju krajeva, ako se bor baš trusi onda ga izbacite."

POGLEDAJTE VIDEO: Kuglica mržnje iz Rijeke: Tko se i zašto namjerio na Livaju? Na boru osvanula uvredljiva poruka. 'Sramota'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo