HRVATE USKORO NEĆE IMATI TKO LIJEČITI? /

Najnovija anketa duboko zabrinjava, gotovo polovica liječnika razmišlja da napusti Hrvatsku

Image
Foto: Pixsell

Čelnici liječničkih udruga istaknuli su tada kako je vrijeme nečinjenja u zdravstvu isteklo te su zatražili da žurno i bez odgode započne proces izrade i donošenja Zakona o plaćama liječnika

7.10.2019.
11:55
Pixsell
VOYO logo

Istraživanje koje je provela Hrvatska liječnička komora (HLK) pokazalo je da bi 60 posto liječnika u javnom zdravstvenom sustavu sigurno ili vjerojatno povuklo suglasnost za prekovremeni rad kao podršku zahtjevima da se liječnicima omogući da sami pregovaraju o svojim radnim pravima i obavezama.

Istraživanje je pokazalo i da je 86 posto liječnika vjerojatno ili sigurno spremno sudjelovati u javnim prosvjedima za ostvarenje njihovih zahtjeva, priopćila je je Komora u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anketa je poslana na adrese 8.640 liječnika, a ispunilo ju je 3.185 liječnika, članova HLK-a. Istraživanje je provedeno u rujnu kako bi se mogli analizirati stavovi liječnika o problemu protuzakonitog prekovremenog rada, odnosno o radu dužem od 48 sati tjedno.

Trećina liječnika na više radnih mjesta

85 posto anketiranih liječnika kazalo je da radi u ustanovi u kojoj se dežura, a čak 67 posto liječnika uobičajeno radi prekovremeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O nedostatku liječnika jasno govori i podatak iz ankete da je jedna trećina ispitanih u redovno radno vrijeme uvijek raspoređena istovremeno na više od jednog radilišta. Posebno zabrinjavaju odgovori na pitanje o mogućnosti nastavka liječničke karijere u inozemstvu. 14 posto liječnika već sada aktivno traži posao u inozemstvu ili su odlučili otići, a njih čak još 45 posto razmišlja o odlasku. Kada uzmemo u obzir samo liječnike mlađe od 45 godina, onda se postotak onih koji razmišljaju o odlasku penje na 52 posto", navode u Liječničkoj komori.

HLK, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski liječnički zbor donijeli su 10. rujna zajedničku Rujansku izjavu, kojom su upozorili na neodrživu situaciju u hrvatskom liječništvu i zdravstvenom sustavu.

Čelnici liječničkih udruga istaknuli su tada kako je vrijeme nečinjenja u zdravstvu isteklo te su zatražili da žurno i bez odgode započne proces izrade i donošenja Zakona o plaćama liječnika.

Uputili su i zamolbu za žurni sastanak s predsjednikom Vlade na tu temu, no ističu kako već dvadeset dana izostaje ikakav odgovor iz Ureda premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo