Hrvat ruši rekord najbržeg leta oko svijeta

Hrvat Tom Zorman, jedan je od troje članova posade, koji će u petak krenuti na put oko svijeta zrakoplovom u želji da obore rekord.

18.3.2010.
13:43
VOYO logo

"Morat ćemo zaokružiti globus u manje od 56 sati jer je Arnold Palmer, igrač golfa, 1976. obletio zemlju za 57 sati Learjetom 36, koji nam je konkurent po performansama u kategoriji zrakoplova od 9000 do 12.000 kilograma. Poletjet ćemo iz Ženeve, a sletjeti u 11 zračnih luka, preletjeti 30-ak zemalja i prijeći više od 37.000 kilometara", prepričao je Tom Zorman plan leta.

On je karijeru započeo u Zračnoj luci Zagreb, a potom je slijedila Adria Airways, pa Croatia Airlines. Trenutno radi u švicarskoj kompaniji Sonnig SA, operateru za korporativne zrakoplove, u čijem je vlasništvu i Sabreliner 65.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zrakoplovu kojim će se obarati rekord Zorman ima zadaću glavnog organizatora leta. Njegovi suputnici Riccard Mortara i Flavien Guderzo smjenjivat će se u pilotiranju, dok će Zorman morati osigurati da rute na koje će sletjeti budu optimalne te da sve aktivnosti na zemlji budu koordinirane. Motrit će i vremenska izvješća, vulkane te navigaciju na ruti i svim aerodromima.

S njima će letjeti i poslovni čovjek Nicolae Buzaianu, jedan od organizatora i sponzora leta te vlasnik švicarske energetske kompanije Selectra. Let će pratiti i ekipa snimatelja te promatrač Međunarodne zrakoplovne federacije FAI kako bi utvrdio odigrava li se sve po pravilima. "Avion je brz, čvrst i pogodan za ovakav pothvat. Sonnig SA ima i mlađih aviona, no koristeći ‘29-godišnjeg mladića’ željeli smo pokazati da je korporativna avijacija i prije 30-ak godina kreirala zrakoplove koji su i danas relevantni i sposobni rušiti rekorde", izjavio je Zorman za Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo