DO SADA VEĆ 275 OBOLJELIH / Opasna bolest se širi, a Kaić iz HZJZ-a upozorava: 'Simptom je i magareći kašalj, mogu prestati disati, umrijeti...'

Na hripavac se može posumnjati na temelju kliničke slike, a ta bolest sa sobom nosi simptome slične prehladi

3.11.2023.
21:58
VOYO logo

Hripavac se i dalje širi, a u Hrvatskoj je do sada prijavljeno 275 oboljelih, kazao je Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za RTL Danas. Najviše ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a onda se od Zagreba do Dubrovačko-neretvanske županije bilježi porast.

U utorak je broj oboljelih iznosio 238 što znači da "u samo tri, četiri dana - u tjedan i pol bilježimo značajan porast", objasnio je Kaić. Od hripavca oboljevaju svi, a najviše djeca predškolske i školske dobi. Ipak, kada se sagleda cijela slika, dodao je Kaić, najviše oboljeva dojenčad koji su ujedno i najugroženija skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VIRUS SE ŠIRI HRVATSKOM /

Kaić iz HZJZ-a upozorio roditelje: 'Cijepite one najmlađe, hripavac može biti smrtonosan'; Po zarazi prednjače dvije županije

Image
VIRUS SE ŠIRI HRVATSKOM /

Kaić iz HZJZ-a upozorio roditelje: 'Cijepite one najmlađe, hripavac može biti smrtonosan'; Po zarazi prednjače dvije županije

"Dijete teško dođe do zraka, na trenutke prestaje i disati, a nakon kašlja, ako se zakomplicira, može nastati upala pluća i upala mozga, a ponekad nažalost i umre neko dijete", rekao je Bernard Kaić.

Na hripavac se može posumnjati na temelju kliničke slike, a ta bolest sa sobom nosi simptome slične prehladi. Kako je objasnio Kaić: "Dijete počne jako kašljati, i to se zove magareći kašalj zbog karakterističnog zvuka. Jako teško i glasno uvlači zrak, a onda se po tome lako posumnja na hripavac."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procijepljenost je relatino loša, ali 'nije katastrofalna'

"Kod starije djece i odraslih nisu tako karakteristični simptomi. Kod nekih prehlada može 2-3 tjedna trajati, ali se ne može prepoznati. Ali sad kad znamo da nam hripavac cirkulira u populaciji intenzivnije nego prijašnjih godina, osoba koja kašlje dulje vrijeme treba se javiti svom liječniku onda se napravi dijagnostika radi potrebe kako se zaštititi, a prvenstveno se cijepi. Cijepljenjem se štite najviše djeca kod kojih je rizik za komplikacije najveći, a odrasli se teže mogu zaštititi zato što zaštita stečena cijepljenjem traje od 5 do 10, eventualno 15 godina. Važno je reći da niti preboljenje ne pruža doživotnu zaštitu tako da ne može nitko reći, a ja sam imao hripavac pa ne mogu ga dobiti", dodao je Bernard Kaić.

Procijepljenost je, dodao je, relativno loša. Ipak, mogla bi biti bolja, a i trebala bi biti bolja, prema Kaićevim riječima. No, "nije katastrofalna". Djecu treba cijepiti, kazao je Kaić, jer svako odgađanje dovodi veće šanse za zarazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preporuka je sada izdana da se cijepe i trudnice jer žene koje su cijepljenje zadnji put u osnovnoj školi dođu u odrasloj dobi kad zatrudne više nemaju protutijela za prenijeti. Jedini način da se kod njih stvore protutijela za prenijeti na dijete je da se cijepe jednom dozom", kazao je Bernard Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo