HRG PREDLOŽIO ZAKON O MINIMALNOJ PLAĆI PA SE OSRAMOTIO: / Ekonomistica mu očitala lekciju: 'Bar angažirajte stručnjake'

Image
Foto: PIXSELL
24.11.2017.
18:29
PIXSELL
VOYO logo

Hrg je kazao da bi neto iznos minimalne plaće trebao biti 4.000 kuna, a na konferenciji za novinare pokušao je objasniti kako se to može postići.

Image
POČELI PREGOVORI O MINIMALNOJ PLAĆI: /

Poslodavcima je sporan iznos, sindikati upozoravaju na lošu praksu

Image
POČELI PREGOVORI O MINIMALNOJ PLAĆI: /

Poslodavcima je sporan iznos, sindikati upozoravaju na lošu praksu

Hrg predlaže model koji ne bi opteretio državne financije

O svemu tome poslije je napisao objavu i na Facebooku ne sluteći da će mu lekciju održati netko tko se u ekonomiju i financije razumije mnogo bolje od njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više puta sam u svojim raspravama načimao upravo tu temu, a danas sam ju i službeno predstavio zajedno sa kolegama zastupnicima prof.dr. Goranom Dodigom, Ivicom Mišićem i najzaslužnijim za izradu ovog projekta ekonomskim stručnjakom Vatroslavom Jukićem koji je ujedno na čelu naše radne skupine.

Polazeći od brutalne stvarnosti u kojoj za svoj rad od 8 sati dnevno netko dobije 2.620,80 kn mjesečno, a istodobno uvažavajući realne financijske mogućnosti i javnog i privatnog sektora HDS s punom odgovornošću izlazi s prijedlogom povećanja minimalne plaće na četiri tisuće kuna mjesečno. U tom smislu predlažemo model koji ne bi opteretio niti državne financije, niti bi doveo poduzetnike u financijski nepovoljnu situaciju, a zaposlenike u znatno bolji položaj nego li do sada. Dakle prijedlog sadržava izravne koristi za sve, a neizravne na demografske trendove, na unutarnje i vanjske migracije, kao goruće probleme hrvatskog društva", napisao je Hrg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomnožiti dva broja ne predstavlja nikakvu analizu"

No, u komentarima na njegovu objavu oglasila se i ekonomistica Vedrana Pribičević sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. Ona je Hrgu o njegovoj inicijativi napisala sljedeće: "Da bi ste izračunali efekt povećanja rasta minimalne plaće, potrebna vam je mikrosimulacijska analiza na individualnim podacima svih plaća u RH, a ne pomnožiti dva broja što ne predstavlja nikakvu analizu niti može biti temelj promjene ekonomske politike. Kako se koriste mikrosimulacijske metode možete pogledati ovdje: http://www.diw.de/sixcms/detail.php?id=diw_02.c.234702.de ili pak pitati Ivicu Urbana na Institutu za javne financije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da obnašate javnu funkciju, od vas očekujem da u analizama angažirate ljude koji su za navedeno područje stručni, odnosno da imaju međunarodne reference(odgovarajuće znanstvene publikacije u stranim časopisima). Rast minimalne plaće je vrlo ozbiljno pitanje na koje se ne može odgovoriti jednom tablicom sa tri unosa. Apeliram na vas da svoj prijedlog poduprete znanstvenim dokazima, jer imate odgovornost prema vašim biračima ali i kompletnoj hrvatskoj javnosti."

Image
Image

STIGLO NOVO IZVJEŠĆE O MINIMALNIM PLAĆAMA: Evo u kojim zemljama je minimalac najveći i kako stoji Hrvatska

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo