HPC / širi netoleranciju i poziva se na ustaški režim

Pokretač inicijative za obnovu HPC u namjeri osnivanja i registriranja HPC kao vjerske zajednice poziva na kontinuitet s Hrvatskom pravoslavnom crkvom osnovanom u lipnju 1942.

19.3.2010.
21:02
VOYO logo

Izjava predsjednika Hrvatske pravoslavne crkve u kojoj pretendira na preuzimanje vjernika ostalih pravoslavnih zajednica u Hrvatskoj predstavlja neprimjeren govor u zemlji u kojoj, unatoč ratnim stradanjima, ekumenski duh nije sasvim zaboravljen. Riječi su to kojima je HPC prokomentirao predsjednik Ivo Josipović obraćajući se pismom episkopu dalmatinskom Fotiju, prenosi Večernjak.

U pismu Josipović ističe da se pokretač inicijative za obnovu HPC Ivo Matanović u namjeri osnivanja i registriranja HPC kao vjerske zajednice poziva na kontinuitet s Hrvatskom pravoslavnom crkvom osnovanom u lipnju 1942. godine na inicijativu Ante Pavelića i u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog pozivanja na ustaški režim i negativne konotacije koje HPC nosi iz tog razdoblja, provokativne i neodmjerene izjave predsjednika Hrvatske pravoslavne zajednice mogu biti shvaćene kao poziv na netoleranciju i nesnošljivost prema drugim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, pa i u širem društvenom okruženju", upozorava hrvatski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo