Holding u 2010. ulazi bez investicija i novaca

Po prvi puta u analima Zagrebačkog Holdinga odgođen je plan investicija za sljedeću godinu.

31.12.2009.
12:22
VOYO logo

Zagrebačkih holding odgodio je plan investicija dok se ne postigne dogovor sa gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Razlog je prevelika razlika između minimalnih, ali realnih količina novca koji stoji na raspolaganju za investicije i popisa želja koje bi Grad Zagreb i Bandić želio financirati novcem Holdinga jer nema novca u gradskom proračunu, piše Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić bi želio izdvojiti 2,4 milijarde kuna za investicije, dok Holding na raspolaganju ima samo četvrtinu tog novca ili oko 600 milijuna kuna.

Tako će se 2010. završiti samo planirani prvi dio rekonstrukcije vodoopskrbe i završiti naselje Sopnica-Jelokovec, dok za ništa ostalo nema novca, osim ako se Zg holdingu ne odobri novo zaduženje, što je zabranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znatno skromniji plan investicija imat će nekoliko implikacija. Moguć je novi sukob predsjednika uprave Ive Čovića s Bandićem koji je i prošle godine planiranih 2,7 milijardi investicija digao za 300 milijuna direktnom naredbom.

Moguć je i plan da bi se smanjenim investicijama stabilizira Holding, jer je zbog preinvestiranja i pada prihoda došao u situaciju da je nedavno morao dići 20 milijuna eura kredita za likvidnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako realniji nego lani, piše Poslovni, plan za 2010. je na staklenim nogama. U ovoj godini će biti ostvareni prihodi i rashodi čak pola milijarde manji od planiranih, dok je za sljedeću godinu zato planiran rast od samo jedan posto – na oko 4,8 milijardi kuna.

Temelj tih prihoda je prodaja oko 300 praznih stanova u naselju Sopnica-Jelkovec, no i to je upitno jer se u zadnjih pola godine nije prodao niti jedan stan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za plaće Holding planira izdvojiti isto kao i ove godine što znači da neće biti novog rasta plaća koji je na godišnjoj razini iznosio oko šest posto, pa se očekuju teški pregovori sa sindikatima, piše Poslovni dnevnik.

Prethodni članak:

arti-200912240021006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo