HOĆE LI VLADA I DALJE TVRDITI DA NIŠTA NIJE ZNALA? Američki veleposlanik: / 'Plenkoviću sam dao dokument o F16. Bili su svjesni...'

Image
Foto: N1

Robert Kohorst bio je danas u Banskim dvorima na sastanku s premijerom

28.1.2019.
11:08
N1
VOYO logo

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst jutros je bio u Banskim dvorima na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem. Nakon sastanka prokomentirao je situaciju vezanu uz propast posla s borbenim avionima između Hrvatske i Izraela za N1.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je prije kazala kako ne postoji non-paper o zrakoplovima u kojem Amerikanci upozoravaju na rizike posla, već kako postoji white paper. Kohorst je prokomentirao situaciju riječima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F16. Nije to bio white paper ili kritika pregovora, već informacija. Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira", rekao je Kohorst za N1.

'Bili su svjesni kako proces funkcionira

"Postoji pravilo prodaje trećoj strani koje mora uključivati američko odobrenje. Bili su svjesni kako proces funkcionira, ne znam jesu li znali sve detalje, ali generalnu informaciju su imali", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto je proces propao rekao je: "Iskreno, ne znam".

"Američka vlada je odobrila transfer trećoj strani, ali izraelska i hrvatska strana nisu mogle prihvatiti uvjete. Mi smo dali odobrenje, ali ono nije bilo prihvatljivo ostalim stranama. Grubo rečeno, tražili smo da avioni budu vraćeni na NATO-ovu konfiguraciju koja je i potrebna Hrvatskoj kao NATO partneru", dodao je američki veleposlanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je nakon propasti posla s avionima izjavila kako nije bila upoznata s time da će Amerikanci blokirati proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo